eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia
Hátirakéta. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Mintha James Bond kelt volna életre egy tengeri hadgyakorlaton

Ian Fleming híres szuperkémje repkedett olyan háti rakétával, mint amilyet a brit tengerészgyalogosok próbálgattak egy hadgyakorlaton.

Még a nézők szája is tátva maradt, amikor meglátták, hogy az 1965-ben bemutatott Thunderball című James Bond filmben, Sean Connery egy hátizsákféle szerkentyűvel úgy repked, mintha madárnak született volna. Addig ilyenről csak a képregény rajzolók álmodtak, de őfelsége 007-es szuperügynöke valóra is váltotta az elképzelést.

Persze azt csak kevesen tudták, hogy már évekkel a film előtt kísérletek kezdődtek olyan légijármű kifejlesztésére, amivel könnyen és egyszerűen szárnyalhat bárki. A hátra szerelt rakéta azonban elég veszélyes eszköz, amit a sok súlyos baleset is igazolt. Újfajta anyagok és persze a számítógép-technika fejlődése kellett ahhoz, hogy végre a gyakorlatban is biztonságosan működő eszközt lehessen konstrálni.

Ezek egyike a jetpack (az elnevezés fordításától inkább eltekintenénk) nevű szerkentyű, amely annyira használhatónak bizonyult, hogy még a brit királyi tengerészgyalogság is felfigyelt rá. A háti rakétával már előrhaladott kísérletek folynak. A brit katonákat elsősorban például az érdekli, hogyan lehet vele eljutni egy, a hullámokat teljes gőzzel hasító hadihajó vagy rohamcsónak fedélzetére.

Ugyanakkor a BBC egyik cikkéből az is kiderült, hogy az eszköz új távlatokat nyithat például a tűzoltók, vagy a mentősök előtt is. Egy ilyen jetpack-kel embereket lehetne kimenteni egy égő toronyház felső emletéről, vagy gyors orvosi segítséghez juttatni olyanokat, akik nagyon nehezen megközelíthető helyen kerültek bajba.

Persze a technológiával nemcsak a britek próbálkoznak, hanem az amerikaiak, az oroszok, a franciák, a németek, a kínaiak és még sokan.

Címlapról ajánljuk

"Macron, azonnal tűnj el Franciaországból!" - üzentek az oroszok

Moszkva jegyzékben követelt konzuli hozzáférést a Telegram közösségimédia-szolgáltató őrizetbe vett alapítójához, Pavel Durovhoz, de Párizs az üzletember francia állampolgárságát tekinti elsődlegesnek - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap a RIA Novosztyi hírügynökségnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×