eur:
389.83
usd:
356.64
bux:
72628.2
2024. július 18. csütörtök Frigyes
3d illustration of the coronavirus vaccine.  Medical concept Covid-19 corona virus vaccination.
Nyitókép: K_E_N/Getty Images

A Covid-vakcinák érdekes lehetséges mellékhatására bukkantak kutatók

A dél-koreai kutatók az oltások és a pszichés rendellenességek közötti összefüggéseket vizsgálták a fővárosi lakosság felének bevonásával. Megállapításuk szerint bizonyos vakcinák növelhetik egyes betegségek előfordulási esélyét, más zavarokat viszont csökkenthetnek.

A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a vakcinák növelték a depresszió, a szorongás és az alvászavarok előfordulásának kockázatát, de csökkentették a skizofrénia és a bipoláris zavar megjelenésének rizikóját - írja a Telex.

A kutatók Szöul lakosságának felét, vagyis több mint kétmillió embert vizsgáltak. Két csoportra osztották őket aszerint, hogy kaptak-e bármilyen típusú koronavírus–oltást vagy sem. A pszichés betegségek előfordulását vizsgálták az oltások beadása után egy héttel, két héttel, egy és három hónappal.

A vizsgált betegségek között szerepelt a depresszió, különböző disszociatív zavarok, a stressz, az alvászavarok és a szexuális problémák.

Arra az eredményre jutottak, hogy a felsorolt rendellenességek az oltatlanokkal ellentétben gyakrabban fordulnak elő az oltottak körében, viszont esetükben csökkent a skizofrénia és a bipoláris zavar kockázata.

A magyarázat az lehet, hogy a szerotonin, ami egy fontos neurotranszmitter, szabályozza az érzelmeket és az anyagcserét is, szintje megváltozik a vakcina hatására. A megfelelő szintű szerotonin alapvető a mentális és fizikai egészség szempontjából, hiánya vagy túltermelése betegségeket okozhat.

Egy másik hipotézis szerint az oltásra adott immunválasszal gyulladást okozó fehérjék szabadulnak fel és ezek miatt alakulnak ki különböző pszichés rendellenességek. Ám kiderült, hogy a sok különböző típusú oltás nem egyformán befolyásolja a mentális állapotot. Volt köztük olyan, ami redukálta a bipoláris zavar kockázatát, de ez nem mindegyikre jellemző mellékhatás volt.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy eredményeik szerint különös óvatossággal kell eljárni a további koronavírus-oltások beadásakor, ha mentális zavarokra hajlamos vagy már diagnosztizált betegekről van szó.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Szép csendben félelmetes hadsereg épült fel Kelet-Európában – A NATO egyik meghatározó erejévé nőtték ki magukat

Szép csendben félelmetes hadsereg épült fel Kelet-Európában – A NATO egyik meghatározó erejévé nőtték ki magukat

Donald Tusk lengyel miniszterelnök és pártja a június 9-i európai parlamenti választásokon első helyet szerezve megerősítette pozícióját mind a kormánykoalíción, mind Lengyelországon belül, miközben Tusk az EU ötödik legnépesebb országának stabil vezetőjeként Európa egyik erős emberévé vált. A kormányfő már a 2025-ös elnökválasztásra készül, hogy egy saját pártjából jelölt államfővel zökkenőmentesebb legyen a kormányzás. Részben ennek érdekében tartja folyamatosan nyomás alatt a legfőbb ellenfélnek tekintett Jog és Igazságosságot (PiS) és szövetségeseit, amelyek több politikusa ellen is elszámoltatás zajlik. Miközben GDP-arányosan Lengyelország már így is a legtöbbet költi a NATO-ban hadi kiadásokra, jövőre már a bruttó hazai termék 5 százalékát fordítanák erre a célra, és a lengyel hadsereg a NATO harmadik legnagyobb haderejévé vált.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×