eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
Nyitókép: Pixabay

Nincs más megoldás: jöhet a negyedik fény a közlekedési lámpákon

Az önvezető autók terjedésével kevés lesz a piros, a sárga és a zöld szín.

A járművek technológiájának átalakulásával a közlekedés egy másik fontos eszköze is megváltozhat. Az önvezető autók megjelenése véget vethet a piros, sárga és zöld fényekből álló közlekedési lámpák 1914 óta íródó történetének – írja az AP.

A vezető nélküli autók elterjedése szükségessé teheti egy negyedik jelzés bevezetését, legalábbis erre jutott egy kutatócsoport a North Carolina State University, Ali Hajbabaie, a csapat vezetője szerint a negyedik jelzőfény azt mutatná a többi autósnak, hogy önvezető autó közlekedik, és ha felgyullad, akkor elég csak az előttünk közlekedő kocsit követni: az önvezető autóknak, valamint minden sofőrnek azt jelezné, hogy az adott pillanatokban át kell adni az irányítást a gépjárműnek.

„A koncepciónk szerint a kereszteződésekben az általunk fehér lámpás szakaszban az önvezető járművek komputerei kapnák meg az irányítást, ami az embereket is tájékoztatná arról, mi a teendőjük. A piros továbbra is tilost, a zöld továbbra is szabad utat jelentene, míg a fehér fény azt üzenné az embereknek, hogy egyszerűen kövessék az előttük haladó autót” – magyarázta Ali Hajbabaie.

A fehér fény felgyulladása tehát az önjáró autóknak azt üzenné, hogy a rendszereik alkalmazásával, más zavaró, bizonytalansági tényezők nélkül közlekedhetnek, míg a hagyományos gépjárművek vezetői tudhatnák, hogy egyszerűen az előttük lévő jármű jelzéseire és viselkedésére hagyatkozhatnak. Ha az adott kereszteződésben többségben lennének az emberi irányítású gépjárművek, a rendszer egyszerűen visszakapcsolna a hagyományos, piros-sárga-zöld hármasra.

Az új rendszerre még várni kell, ehhez az önvezető autók arányának el kellenen érnie a 40-50 százalékos arányt.

Címlapról ajánljuk
Csorbai Attila: elég a kettős mércéből a baromfipiacon!

Csorbai Attila: elég a kettős mércéből a baromfipiacon!

Több baromfitermék sem felel meg az uniós követelményrendszernek, miközben állatjóléti, környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági szempontok alapján sem ugyanazok az elvárások az importárukkal szemben – mondta az InfoRádióban a Baromfi Termék Tanács elnöke.

Nem segített a beismerés az újpesti brutális gyilkosság ügyében

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint előbb megölte a szüleit, majd amikor a rendőrök emiatt vele szemben intézkedést foganatosítottak, az egyik rendőrt is mellkason akarta szúrni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×