eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pixabay

Hétköznapi tárgyakban lévő anyagokat gyanúsítanak az autizmus gyakoribbá válása miatt

Kutatók megállapították, hogy a speciális igényű vagy mozgászavarral küzdő gyermekek vizeletében kétféle anyagnak sokkal magasabb volt a szintje, mint társaikéban.

A Case Western Reserve Egyetem Orvostudományi Karának kutatócsoportja friss, szakmai elbíráláson is átesett kutatásában arra jutott, hogy egyes háztartási szerek veszélyesek lehetnek az agyra és annak fejlődésére. Eredményeik azt sugallják, hogy egyes, a bútoroktól a hajápolási termékekig számos cikkben megtalálható vegyszerek olyan neurológiai betegségekhez vezethetnek, mint a szklerózis multiplex és az autizmus spektrumzavar - foglalták össze az EurekAlert oldalon a Nature Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmányt.

Mint írják, a neurológiai problémák emberek millióit érintik, de az eseteknek csak töredéke tudható be kizárólag genetikai okoknak, ami azt jelzi, hogy egyes ismeretlen környezeti tényezők fontos szerepet játszhatnak ezen betegségek kialakulásában.

A friss tanulmány szerint néhány általános otthoni vegyszer károsítja az agy oligodendrocitáit, azoka a speciális sejteket, amelyek egyfajta védőszigetelést hoznak létre az idegsejtek körül.

"Az oligodendrociták elvesztése áll a szklerózis multiplex és más neurológiai betegségek hátterében" - hívta fel a figyelmet a tanulmány vezető kutatója, Paul Tesar.

A kutatók több mint 1800, a hétköznapokban használt vegyi anyagot elemeztek, ezek között azonosítottak olyanokat, amelyek kifejezetten az oligodendrocitákat károsítjájk. Ezek két osztályba tartoznak: szerves foszfor tartalmú égésgátlók és kvaterner ammóniumvegyületek. Mivel utóbbiak sokféle testápolási termékben és fertőtlenítőszerben jelen vannak, az emberek rendszeresen kapcsolatba kerülnek velük. Szerves foszfortartalmú égésgátló anyagokat pedig számos elektronikai cikk és bútor tartalmaz.

A kutatók sejteken és őssejtekből növesztett szöveteken végeztek laborvizsgálatokat a vegyi anyagokkal. Az eredmények azt mutatják, hogy a kvaterner ammóniumvegyületek az oligodendrociták pusztulását okozták, míg a szerves foszfor égésgátlók megakadályozták az oligodendrociták fejlődését. Arra is bizonyítékot találtak, hogy a szóban forgó vegyszerek miként károsítják ezen kulcsfontosságú, speciális sejteket egerek fejlődő agyában.

Mint írták, a többi agyi sejttel ellentétben ezek az oligodendrociták kifejezetten sebezhetőek e két anyaggal szemben.

A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a kétféle szernek való emberi kitettség és azoknak az agy egészségére gyakorolt hatása közötti összefüggés további vizsgálatokat igényel. A jövőbeli kutatásoknak nyomon kell követniük a változásokat és eltéréseket a felnőtt és a gyermeki agyban, hogy meghatározzák a betegségek kialakulásához vagy súlyosbodásához szükséges expozíció mértékét és hosszát.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×