eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Pixabay

Rossz hatással volt a nők alkoholfogyasztására a járványos időszak

Egy friss tanulmány szerint közel kétszer annyi nőt juttatott kórházba az alkoholizálás a világjárvány idején, mint előtte. Az alkohollal kapcsolatos betegségek szövődményeivel küzdők száma is harmadával nőtt a hölgyeknél.

Bryant Shuey, a Pittsburgh Egyetem adjunktusa szerint az elmúlt évtizedben nőtt az alkoholfogyasztás a nők körében, különösen a járvány idején, a férfiakhoz képest - írja a CNN híradása alapján az Economx. A szakember elmondta, az alkoholfogyasztás növekedése valószínűleg hozzájárul a valóban súlyos, alkohollal összefüggő májbetegséghez, hangulati zavarokhoz, alkohol-megvonási problémákhoz, valamint szív- és gyomorproblémákhoz, ezt egy tanulmány is kimutatta.

Az orvos szerint a romlás egyik fő oka a járvány idején az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya lehet. A nők, akiknek a pandémiát megelőzően alkohollal kapcsolatos gondjaik alakultak ki, elveszíthették a kapcsolatot a járóbeteg-ellátójukkal, az alkoholfüggőség-kezelő központtal vagy az Anonim Alkoholisták támogató csoportjával, ami aztán még nagyobb bajba sodorta őket.

Kutatások bizonyítják, hogy az elmúlt évtized folyamán kétszeres sebességgel nőtt azon 35-50 év közötti nők aránya, akik egyszerre öt vagy annál több italt fogyasztanak el, mint a férfiak esetén,

és ez a tendencia a világjárvány idején csak romlott.

A diagnózisok 54-66 százaléka az alkohollal összefüggő májbetegségek szövődményeit mutatták, mint például a cirrózis, azaz a májzsugor. Az alkoholmegvonás és az alkohollal összefüggő hangulatzavarok miatti megbetegedések 29-39 százalékot tették ki - írja a lap.

A tanulmány szerint az alkohollal kapcsolatos kórházi kezelések 3-5 százaléka volt kardiomiopátia vagy szívritmuszavar miatt, míg 1-3 százaléka az alkohol okozta gyomorvérzés miatt. Igaz, hogy a tanulmány nem tudta meghatározni a pontos okot, Ibraheem Karaye, a New York-i Hempstead-i Hofstra Egyetem népegészségügyi adjunktusa szerint magyarázat lehet, hogy a nőknek már a világjárvány előtt is gondjaik voltak az itallal.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×