eur:
385.44
usd:
355.33
bux:
68992.55
2024. május 29. szerda Magdolna
Nyitókép: Pixabay

Rossz hatással volt a nők alkoholfogyasztására a járványos időszak

Egy friss tanulmány szerint közel kétszer annyi nőt juttatott kórházba az alkoholizálás a világjárvány idején, mint előtte. Az alkohollal kapcsolatos betegségek szövődményeivel küzdők száma is harmadával nőtt a hölgyeknél.

Bryant Shuey, a Pittsburgh Egyetem adjunktusa szerint az elmúlt évtizedben nőtt az alkoholfogyasztás a nők körében, különösen a járvány idején, a férfiakhoz képest - írja a CNN híradása alapján az Economx. A szakember elmondta, az alkoholfogyasztás növekedése valószínűleg hozzájárul a valóban súlyos, alkohollal összefüggő májbetegséghez, hangulati zavarokhoz, alkohol-megvonási problémákhoz, valamint szív- és gyomorproblémákhoz, ezt egy tanulmány is kimutatta.

Az orvos szerint a romlás egyik fő oka a járvány idején az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya lehet. A nők, akiknek a pandémiát megelőzően alkohollal kapcsolatos gondjaik alakultak ki, elveszíthették a kapcsolatot a járóbeteg-ellátójukkal, az alkoholfüggőség-kezelő központtal vagy az Anonim Alkoholisták támogató csoportjával, ami aztán még nagyobb bajba sodorta őket.

Kutatások bizonyítják, hogy az elmúlt évtized folyamán kétszeres sebességgel nőtt azon 35-50 év közötti nők aránya, akik egyszerre öt vagy annál több italt fogyasztanak el, mint a férfiak esetén,

és ez a tendencia a világjárvány idején csak romlott.

A diagnózisok 54-66 százaléka az alkohollal összefüggő májbetegségek szövődményeit mutatták, mint például a cirrózis, azaz a májzsugor. Az alkoholmegvonás és az alkohollal összefüggő hangulatzavarok miatti megbetegedések 29-39 százalékot tették ki - írja a lap.

A tanulmány szerint az alkohollal kapcsolatos kórházi kezelések 3-5 százaléka volt kardiomiopátia vagy szívritmuszavar miatt, míg 1-3 százaléka az alkohol okozta gyomorvérzés miatt. Igaz, hogy a tanulmány nem tudta meghatározni a pontos okot, Ibraheem Karaye, a New York-i Hempstead-i Hofstra Egyetem népegészségügyi adjunktusa szerint magyarázat lehet, hogy a nőknek már a világjárvány előtt is gondjaik voltak az itallal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.29. szerda, 18:00
Kalas Vivien a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Rajnai Gergely a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője
Átlépné a NATO az oroszok vörös vonalát, Putyin eszkalációval fenyeget – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Átlépné a NATO az oroszok vörös vonalát, Putyin eszkalációval fenyeget – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kijevnek joga van megtámadni oroszországi célpontokat és joga van nyugati fegyvereket használni ezen célpontok elleni támadáshoz - jelentett ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden, a tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását megelőzően. A NATO tagállamai arról értekeznek, hogy megengedhetik Kijevnek a nyugati fegyverek bevetését oroszországi célpontok ellen. Az ügyben most Vlagyimir Putyin orosz elnök is megszólalt – írja a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×