eur:
390.12
usd:
365.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Érdemes lesz az eget kémlelni, évtizedekig nem láthatunk majd ilyet

Lesz alkalmunk megfigyelni a Naprendszer két óriásbolygóját, valamint a hét évtizedenként visszatérő üstököst is a pengevékony, kétnapos holdsarló mellett.

Április 11-én szabad szemmel is jól megfigyelhető lesz a kora tavaszi estéket még mindig beragyogó Jupiter és tőle jobbra, mindössze 3,5 fokra az 5 százalékos fázisú, 2 napos, cérnavékony holdsarló - írja a Svábhelyi Csillagvizsgáló tájékoztatása nyomán a HVG. Este 20:40-kor a páros még 15 fokos magasságban jár majd a nyugati ég alján, azaz ha tiszta a látóhatár és nincsenek tereptárgyak, szabad szemmel is könnyedén megfigyelhetők lesznek.

Szintén látható lesz majd az égbolton az Uránusz bolygó, mely alig két fokkal jár majd a Jupiter fölött, illetve a 12P/Pons-Brooks üstökös is, melynek megfigyelésére további 71 évig nem lesz lehetőség.

A közlemény szerint a szabad szemmel nem látható, halványabb Uránusz és az üstökös megpillantásához érdemes megvárni, míg az ég teljesen besötétedik, 20:50 körül már mindkét égitest megfigyelhető lesz, de addigra a Jupiter-Hold páros 10 fokos, az üstökös pedig mindössze 7 fokos magasságba süllyed. Megpillantásukhoz így tiszta égbolt és egy nagyobb kézitávcső ajánlott.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint a láthatósága végén járó Jupiter közel egy éve, 2023 májusában tért vissza a hajnali égboltra, ám a Naphoz közeledve lassan eltűnik. Szintén most nyílik egy darabig utoljára lehetőség az Uránusz megfigyelésére.

A 12P/Pons-Brooks üstökös ugyan április 21-én ér a legközelebb a Naphoz, ekkor azonban már nem lesz megfigyelhető, és hét évtized múlva tér majd csak vissza.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×