eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Loy Yang Coal
Nyitókép: John W Banagan/Getty Images

Szakértők: Kínának aligha fog teljesülni a klímavállalása

A sorozatos szárazságok miatt a vízenergia termelése is több mint két évtizede most volt a legalacsonyabb.

Kína valószínűleg nem lesz képes elérni az éghajlatváltozással kapcsolatban 2025-re kitűzött céljait, az ázsiai országban ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak a fosszilis tüzelőanyagok a gazdaság erősítése érdekében - derült ki a Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (Centre for Research on Energy and Clean Air, Crea) csütörtökön közzétett tanulmányából.

A világ második legnépesebb, egyúttal legnagyobb széndioxid-kibocsátójának számító Kína korábbi ígérete szerint 2030-ig mérsékli az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2060-ra pedig karbonsemlegessé válik. A párizsi klímaegyezmény részeként Peking ugyancsak elkötelezett amellett, hogy biztosítsa, energiája 20 százaléka nem fosszilis tüzelőanyagokból származik. A finnországi székhelyű intézet szerint azonban Pekinget kihívás elé állította a koronavírus-járvány, mely meggyengítette az ország gazdaságát: a világ második legnagyobb gazdaságának számító országának GDP-je tavaly évtizedek óta a legkisebb növekedést produkálta, 5,2 százalékkal nőtt.

Emellett az energiafogasztás járvány utáni ismételt megugrása miatt távolabb kerültek a Peking által vállalt klímacélok.

A rossz időjárási körülmények ugyancsak nehezítik a célok teljesítését: a sorozatos szárazságok miatt a vízenergia termelése több mint két évtizede most volt a legalacsonyabb.

Kína mindazonáltal még így is elérheti néhány célját jövőre, ha folytatja a megújuló energiaforrások bővítését - tették hozzá a tanulmányban, kiemelve, hogy 2023-ban ez a bővítés rekordmértékű volt.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×