eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Underwater View in the Ocean
Nyitókép: Lisa Schaetzle/Getty Images

Pihen egy hajó az óceán fenekén tízmilliárd dollárnyi kinccsel – irgalmatlan tülekedés indult

A világ legnagyobb tenger alatti kincséért indult versenyfutás, miután Kolumbia partjainál megtalálták az egykori spanyol San Jose aranyhajót. Kende Tamás nemzetközi jogászt kérdeztük, aki elmondta, van kolumbiai, spanyol, amerikai és indián szál is a történetben.

A hajót a spanyol örökösödési háborúban 1708-ban süllyesztették el. Baru-félszigetnél volt egy nagyobb tengeri csata a britekkel. Bár a pontos hely nem ismert, de úgy tűnik, hogy ez a hajó kolumbiai területi vizeken van több mint háromszáz éve – mondta az InfoRádióban Kende Péter nemzetközi jogász.

"A hajót valamikor 1985-ben állítólag egy amerikai kincsvadásztársaság megtalálta. Az állítólag azonban itt fontos szó, mert vita van erről. Ezt követően megadta a hajó koordinátáit Kolumbiának, és kötött egy szerződést arról, hogy a hajón található kincseket fele-fele arányban elosztják egymás között. A hajón található arany- és egyéb rakomány értékét közel tízmilliárd dollárra becsülik, nagyon jelentős érték."

A kolumbiai állam 2015 óta azt állítja, hogy a megadott helyen nincs aranyhajó, ellenben megtalálták azt egy másik helyen – tette hozzá a nemzetközi jogász.

"Most vannak tervek arra, hogy ezt a hajót kiemelik, a hajón található kincsekkel együtt. Ez viszont még több vitához vezet, egyrészt mert

a kincsvadászok egy amerikai–kolumbiai egyezmény alapján az Állandó Nemzetközi Választottbíróság előtt perlik Kolumbiát a hajórakomány értékének a felére,

mondván az ő információjuk alapján került a hajó Kolumbia birtokába."

Közben a hajót egy UNESCO-egyezmény miatt Spanyolország is magának követeli, de ezek az igények még kevésbé egyértelműek, mint az amerikaiak. Arról már nem is beszélve, hogy egy indián törzs is magának követeli a rakományt, hiszen az "az ő őseiéi".

A nemzetközi jog szabályai szerint a rakomány valószínűleg kolumbiai tulajdon lesz, a hajót ugyanis nem a nyílt tengeren, hanem a kolumbiai parti vizeken találták meg, így a kolumbiai törvények és a nemzetköziek egyaránt vonatkoznak rá – mondta Kende Tamás.

Hozzátette, mivel az UNESCO-egyezménynek Kolumbia nem részese, így Spanyolország aligha tarthat igényt a hajó rakományára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×