eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Sarki fény az északi égbolton Nagykanizsáról fotózva 2023. november 5-én.
Nyitókép: Varga György

Szakértő: ezért volt vörös a Magyarország feletti sarki fény

Az idén már tizedik alkalommal feltűnő légköri jelenségben ezúttal a színe is különleges volt.

Ugyan a sarki fény feltűnése Magyarországon eddig meglehetősen ritka volt, idén azonban már tizedik alkalommal történt hasonló esemény vasárnap, amikor is vörösre festette az éjszakai égboltot hazánk felett a különleges légköri jelenség - írja a Rakéta.hu cikke alapján az ATV.

"A rendkívüli látványt annak köszönhetjük, hogy a Nap felszínén úgynevezett koronakidobódás történt, ami a csillag természetes működésének része"

- magyarázta a jelenséget Dr. habil. Gál Tamás DSc, az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense.

"A kidobódás során nagy mennyiségű, töltött részecskékből álló plazmafelhő távozott a Nap felszínéről, ami napokkal később érte el a Földet, egy geomágneses vihar formájában. A napszéllel érkező sugárzás ellen a Föld mágneses mezeje, magnetoszférája nyújt védelmet a bolygó felszínén élők számára, amikor pedig ezek a részecskék annyira felkavarják ezt a mezőt, hogy átjutnak a Föld felső légkörébe, ott energiájuk egy részét átadva ionizálódnak, így fényt bocsátanak ki különböző színekben" - tette hozzá.

A szakértő elmagyarázta, hogy a sarki fény megjelenésének formáját az ionizálódott összetevők mozgása,

színét pedig a gerjesztett hidrogénatomok határozzák meg, ezek pedig jellemzően a vörös, a kék és az ibolya.

A színek közül leggyakoribb a világoszöld és a lilás szín, de a vasárnap hazánkból is látható, teljesen piros vagy vörös sarki fény is előfordul, ez általában erősebb naptevékenység idején a nagy, több száz kilométeres magasságban lévő oxigén által jön létre.

Hazánkban általában akkor észlelhető sarki fény, mikor az erős koronakidobódás és az ideális látási viszonyok egyszerre adottak. A vasárnap éppen ilyen volt, mert a sarki fény jelensége a pólus Magyarország felé eső részén volt erős, és az aznap átvonuló hidegfront után egy rendkívül tiszta és hideg légtömeg uralkodott el Közép-Európában, ami kiváló látástávolságot biztosított, így számos helyről látható volt a jelenség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×