eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Hand ready to flip coin. Blue background.
Nyitókép: slobo/Getty Images

Kiderült az igazság a pénzfeldobásról – érdemes odafigyelni

Nem mindegy, a fej vagy az írás van felül a feldobás pillanatában – derült ki egy friss kutatásból.

Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy maximálisan objektív a pénzfeldobás eredménye. Két oldala van az éremnek és a feldobása, a levegőben pörgése, majd leesése véletlenszerű, így 50-50 százalék az esélye annak, hogy jól tippelünk azzal kapcsolatban, melyik oldalán landol. Holland kutatók azonban több mint 350 ezer érmefeldobást megfigyelve megerősítettek egy korábbi feltételezést: az egyik oldal (ugyanaz, ahonnan indult a dobás) kicsit nagyobb valószínűséggel (körülbelül 51 százalékkal) vezet, azaz enyhén billennek az esélyek – írja a hvg.hu.

Persi Diaconis amerikai matematikus 2007-ben fogalmazta meg azt az elméletét, hogy a precesszió (a forgó és keringő mozgások periodikus változásai) miatt az érme több időt tölt a levegőben úgy, hogy a kezdeti oldala felé nézzen. Az Amszterdami Egyetem kutatói, Diaconis elméletének nyomába eredve, 48 személyt vontak be kísérleteikbe. A résztvevőknek – a tervezési torzítások kiküszöbölése érdekében – 46 különböző országból származó érmét kellett feldobniuk, 350 757 alkalommal. Minden egyes feldobást aprólékosan feljegyeztek, külön figyelve arra, hogy az érme ugyanabban az irányban landolt-e, mint a kezdeti helyzete.

Az érmék az esetek 50,8 százalékában a kiindulási pozíciójukban landoltak.

Az eltérés persze nem tűnhet soknak, de sok dobás esetén már igenis számít. Ebből az következik, hogy ha az érmefeldobást nagy téttel járó döntéshez használják, fontos, hogy senki se ismerje az érme kiindulási helyzetét.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×