eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: ISRO/X (Twitter)

Hőmérőt dugtak a Holdba az indiaiak, és indulnak a Nap felé – videó

Megmérték a talaj hőmérsékletét az indiaiak a Holdon, szombaton pedig szondát indítanak a Nap felé. Az indiai űrkutatás látványos fejlődésének legújabb eredményeiről Kiss László csillagászt kérdeztük.

India a Hold déli pólusán, 8 centiméteres mélységben mínusz 10, a talaj felszínén plusz 60 Celsius-fokot mért, tehát nagyon éles a hőmérsékleti profil, ami azt jelenti, van esélye a jeges rétegek fennállásának, akár néhány centi-, esetleg néhány méter mélyen a felszín alatt – fogalmazott Kiss László csillagász az InfoRádiónak.

„Ez mindenképpen jó jel abból a szempontból, ha akarunk majd egyszer egy holdbázist építeni, és ki akarjuk aknázni a víz-jég lerakatokat; ha vannak, pontosabban ahol vannak” – tette hozzá a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, kiemelve: a holdfelszín hőszigetelő képessége fontos paraméter lesz, hogy hol keressük, esetleg hol tároljuk a vizet.

„Csomó érdekes dolog csak a helyszínen derül, amiben az indiaiak nagy lépést tettek előre.”

India szombaton egy szondát indít útnak a Nap felé. Az Aditya L1 napszonda különböző hullámhosszokon fog felvételeket készíteni az égitestről, illetve a napkorona olyan belső tartományát is vizsgálni fogja, amit a korábban, vagy jelenleg is működő egyéb naptávcsövek nem látnak az űrből – magyarázta a csillagász.

„Például azt fogja vizsgálni, hogy a Nap által kipöfékelt töltött részecskefelhők hogyan gyorsulnak, amikor elhagyják a Nap felszínét.”

Kiss László megfogalmazása szerint a Aditya L1 egy jó nagy, 240 kilós műhold, amiből egy 6 méter hosszú mágneses részecskedetektor-kar is kinyúlik. „Úgy fog kinézni, mint egy furcsak szitakötő.” A főigazgató szerint az indiai napszonda négy hónap múlva fogja elérni a végső pályáját, vagyis az év hátralévő részében érdemes lesz figyelni az egyre sikeresebb indiai űrkutatás híreit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×