eur:
390.87
usd:
358.65
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Fecskendőbe töltik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. június 3-án. A kórházi oltópontok keddenként és péntekenként vannak nyitva. Keddenként csak időpontfoglalással, péntekenként anélkül is lehet menni oltásra 7 és 19 óra között.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Mérlegre tették a vakcinák ezredévi hatását

Tizenhétmillió gyermek életét mentették meg a védőoltások 2000 óta – közölte keddi jelentésében a Gavi nemzetközi vakcinaszövetség.

A közlemény kiemeli: ez annak köszönhető, hogy az elmúlt 23 év alatt több mint egymilliárd védőoltás beadását támogatták világszerte, a járványidőszakokban és sürgősséget igénylő helyzetekben egyaránt.

A Gavi adatai szerint a koronavírus-járványnak betudható kétéves csökkenést követően tavaly ismét emelkedett a védőoltás-ellátottsága abban az 57 országban, amely a szervezet támogatását élvezik; továbbá úgy látják, hogy az emelkedés történelmi magasságba emelheti a közeljövőben az átoltottsági szintet.

A vakcinaszövetség a gyerekeknek beadandó alapvető védőoltásokon kívül olyan betegségek elleni oltóanyagkészletekkel is rendelkezik, mint a kolera, a sárgaláz, a fertőző agyhártyagyulladás és az Ebola-vírus okozta betegség.

A Gavi ezen kívül jelentős szerepet játszott a COVAX, azaz a koronavírus-vakcinákhoz való méltányos hozzáférést célzó világméretű kezdeményezés létrejöttében. A COVAX a szegény országok lakosságát látta el oltóanyaggal, és a jelentés szerint a mintegy kétmilliárd dózis kiosztásával 2,7 millió ember életét mentették meg 92 szegény országban.

A Vakcinaszövetségben adományozó és segélyezett országok, ENSZ-szervezetek, a Világbank, oltóanyaggyárak és magánalapítványok működnek együtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×