eur:
396.37
usd:
369.07
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
dinoszaurusz, gonkoken nanoi
Nyitókép: Twitter/Universidad de Chile, Luis Pérez López

Meglepő dinó lelet került elő Patagóniában

A Gonoken nanoi az ötödik Chilében felfedezett dinoszauruszfaj.

A déli féltekén korábban sosem látott kacsacsőrű dinoszaurusz egy eddig ismeretlen fajának maradványaira bukkantak a chilei Patagóniában, ahol számos értékes őslénytani leletet találtak az elmúlt években.

A négy méter hosszú, egy tonna súlyú növényevő dinó, a Gonkoken nanoi 77 millió éve élt Chile déli csücskében - jelentették be kutatók pénteken.

"Lendületes járású őslények voltak, amelyek könnyen álltak két, illetve négy lábra, hogy elérjék a növényzetet a magasban és a földön is" - közölte Alexander Vargas, a Chilei Egyetem őslénytani hálózatának igazgatója, a Science Advance című tudományos folyóiratban pénteken megjelent és Santiagóban bemutatott tanulmány egyik szerzője.

A 2013-ben talált maradványok mostanáig tartó vizsgálata szerint a chilei Patagónia a hadroszauruszok, a krétakorban Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában élő kacsacsőrű dinoszauruszok nagyon ősi fajainak menedéke volt.

Jelenlétük ezen a távoli déli területeken meglepte a tudósokat, akiknek Alexander Vargas szerint még meg kell "magyarázniuk, hogyan kerültek oda".

A Gonoken nanoi az ötödik Chilében felfedezett dinoszauruszfaj, az ugyanebben a térségben talált Chilesaurus diegosuarezi, Atacamatitan chilensis, az Arackar licanantay és a Stegouros elengassen után.

A Gonkoken név a térség első lakóinak, a tehuelcséknek a nyelvéből származik, akik a XIX. század végéig éltek e vidéken, és "vadkacsához vagy hattyúhoz hasonlót" jelent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×