eur:
391
usd:
366.15
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Healthcare, medicine and Cancer awareness concept, Close up a woman with pink breast cancer awareness ribbon. Copy space for text.
Nyitókép: Zania Studio/Getty Images

A korán felfedezett mellrák hosszú távú túlélési esélyei nagyon jók

Egyes betegek esetében az öt éven belüli halálozás esélye 0,2 százalékra esik vissza.

A húsz évvel ezelőttihez képest 66 százalékkal kisebb az esélye a mellrákos nőknek arra, hogy belehaljanak betegségükbe – derül ki egy átfogó kutatásból.

Az Oxfordi Egyetem kutatásából kiderül, hogy az 1993-1999 között diagnosztizált nők esetében 14,4 százalék volt a halálozás kockázata a diagnózist követő öt éven belül. A BMJ-ben közzétett eredmények szerint ez a 2010-2015 között diagnosztizált nők esetében 4,9 százalékra csökkent – írja a The Guardian. A nagyszabású kutatás szerint egyes nők esetében az öt éven belüli halálozás kockázata mindössze 0,2 százalék.

A kutatók félmillió, 1993-2015 között mellrákkal diagnosztizált nő túlélési arányát követték nyomon. A szerzők főként azokat az eseteket vizsgálták, amikor a mellrák nem terjedt túl az emlőn. Angliában, főként olyan eseteket, amelyekben a daganat nem adott áttétet.

"A korai invazív emlőrákkal diagnosztizált nők prognózisa jelentősen javult az 1990-es évek óta: legtöbbjük arra számíthat, hogy hosszú távon éli túl a rákot" – írták a szerzők. Ez Carolyn Taylor vezető szerző, onkológusprofesszor szerint a korai emlőrákkal diagnosztizált nők túlnyomó többsége számára jó hír. "A diagnózist követő első öt évben az emlőrák okozta halálozásuk kockázata ma már 5 százalék. Kutatásunk eredménye a diagnózist követő egyéni kockázatfelmérésre is jól használható" – tette hozzá.

Szakértők szerint a túlélési arány javulásában szerepet játszhatnak az új kezelések, a jobb sugárterápia, a jobb felismerés és szűrés, valamint a mellrák különböző jellemzőit feltáró tanulmányok.

A tanulmány megállapította, hogy a tanulmányba bevont több mint 15 ezer 50-70 év közötti nő körében, akiknél HER2-negatív, ösztrogénreceptor-pozitív, közepes fokú, 1-20 milliméter méretű és csomópontnegatív rákot fedeztek fel, a halálozás átlagos kockázata öt éven belül mindössze 0,5 százalék volt.

A becsült ötéves mellrák-halálozási kockázat egy 60 éves nő esetében, akinél a daganat 20 milliméternél kisebb méretű, alacsony fokú, ösztrogénreceptor pozitív, HER2 negatív és csomópontnegatív volt, mindössze 0,2 százalék.

A kutatók elemezték a betegség különböző jellemzőit, és megállapították, hogy a nők 63 százaléka esetében az öt éven belüli halálozás kockázata kevesebb, mint 3 százalék. A nők 4,6 százalékánál azonban a kockázat 20 százalékos vagy annál magasabb volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×