eur:
387.76
usd:
358.17
bux:
0
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyitókép: Pixabay.com

Áttörés: csodát tett a rákos emberi sejtekkel a mesterséges RNS és DNS

Más módszert akartak, mint a rákbetegség elleni mostani kezelések.

A Tokiói Egyetem kutatói egy génszerkesztésre használt módszert alkalmaztak a rákos sejtek elleni küzdelemben. A laboratóriumi kísérletek során mesterséges DNS-sel céloztak meg emberi méhnyakrákos, mellrákos sejteket, valamint egerek melanómás sejtjeit. Az eredmény sikerrel zárult: a beteg sejteket elpusztították - írta a SciTechDaily alapján az Egészségkalauz.

A kísérletben kémiai úton szintetizált, az eddigiekhez eltérő módon, hajtűszerűen hajlított alakú dezoxiribonukleinsavat juttattak a rákos sejtekbe, ahol azok mikro-RNS-molekulákhoz (amiket a rákos sejtek túltermelnek) kapcsolódtak. A mikro-RNS-hez kapcsolódó DNS olyan hosszú molekulaláncokká alakult, amely kiváltotta az immunrendszer válaszát, aminek hatására a tumor növekedése leállt, és a szervezet fel tudott lépni a tumorral szemben.

Ez azért jelent áttörést, mert az eddig használt gyógyszerek nem tudnak különbséget tenni az egészséges és rákos sejtek között, így az immunrendszer a hatásukra mindkettőt pusztította. A hajtűalakú, mesterséges DNS azonban szelektív hatást váltott ki.

Címlapról ajánljuk
Földváryné Kiss Réka: döntési lehetőség mindig van, akkor is, ha annak halál a vége

Földváryné Kiss Réka: döntési lehetőség mindig van, akkor is, ha annak halál a vége

A történész harag és részrehajlás nélkül elemez, de a személyes emlékezet szubjektív, segít a közösségi emlékek teremtésében – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke. Földváryné Kiss Réka arról is beszélt, hogy egy külső szabadság nélküli korszakban is lehet a belső szabadságot megélni, mert döntési lehetőség mindig van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×