eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Healthcare, medicine and Cancer awareness concept, Close up a woman with pink breast cancer awareness ribbon. Copy space for text.
Nyitókép: Zania Studio/Getty Images

A mellrákszűrésben is forradalmat hozhat a mesterséges intelligencia

Sokan fordulnak az internethez, ha szokatlan tünetekkel kapcsolatban szeretnék kideríteni, vajon milyen betegségük lehet: ezt a mesterséges intelligencia révén ki is lehet aknázni.

A mellrák megelőzésével és szűrésével kapcsolatos 25 gyakori kérdést tettek fel a ChatGPT-nek a University of Maryland School of Medicine (UMSOM) kutatói: arra voltak kíváncsiak, mennyire ad adekvát válaszokat a program – írja a Euronews. Megállapították, hogy a mesterséges intelligencia jó válaszokat ad, így hasznos lehet a mellrák tüneteivel és a szűrési ajánlásokkal kapcsolatos tudatosság terjesztésében – bár a szolgáltatott információk időnként "pontatlanok vagy akár fiktívek" voltak.

"Úgy találtuk, hogy a ChatGPT az esetek 88 százalékában helyesen válaszolt a kérdésekre, ami elképesztő" – mondta a tanulmány társszerzője, Paul Yi, az UMSOM diagnosztikai radiológia és nukleáris medicina adjunktusa. Hozzátette azt is, hogy

a ChatGPT fogyasztható, közérthető formában tudja ezeket az információkat találni, ami szintén előnyös.

A Radiology szaklapban jelent meg a tanulmány, melyben három alkalommal is feltették ugyanazt a 25 kérdést a ChatGPT-nek 2023 februárjában – ismert ugyanis, hogy a program nem adja szó szerint ugyanazt a választ ugyanazokra a kérdésekre sem.

Három mellrákra specializálódott radiológus értékelte aztán a válaszokat, és úgy találták, hogy a 25-ből 22 kérdésre jó választ adott a ChatGPT, egy választ elavult információra alapozva fogalmazott meg, kettő esetében pedig nem bizonyult megbízhatónak, mert más-más információkat nyújtott a kérdések feltevésekor.

"Összességében ezek az eredmények azt sugallják, hogy a ChatGPT nagy lehetőségeket rejt magában az emlőrák megelőzésével és szűrésével kapcsolatos betegedukációs információk automatizálására, bár vannak még javítandó területek" – írták a szerzők.

A következőkkel kapcsolatosan adott helyes információkat a program:

  • a mellrák tünetei
  • a veszélyeztetettek köre
  • a mammográfiával kapcsolatos költségekre, életkorra és gyakoriságra vonatkozó ajánlásokra vonatkozó kérdések

A koronavírus elleni oltás utáni mammográfia témakörében volt birtokában elavult információnak: azt javasolta, hogy az oltást követően négy-hat héttel később végeztessenek csak a nők mammográfiát. Ezt az ajánlást 2022 februárjában megváltoztatták.

Ellentmondásos válaszokat adott az egyén személyes mellrákkockázatára vonatkozó kérdésekre is , valamint arra, hogy hol lehet mammográfiát végeztetni. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a ChatGPT időnként nem létező folyóiratcikkekkel vagy egészségügyi szervezetekkel támasztatja alá állításait, ezért felhívják az emberek figyelmét, hogy

továbbra is orvosaikhoz forduljanak egészségügyi tanácsért,

ne a mesterséges intelligenciához. A kutatócsoport most a tüdőrák témakörében teszi próbára a ChatGPT-t.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×