eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young caucasian woman smiling with thumbs up while taking a selfie or having a video call on her cell phone from her sofa at home. Technology concept.
Nyitókép: Getty Images/Israel Sebastian

A tiniket fel kell készíteni a nethasználatra: új ajánlások Amerikából

A képernyőidő keretek közé szorítása és a médiával kapcsolatos jártassághoz kötődő ismeretek is megjelennek a frissített ajánlás tíz pontja közt.

Az ajánlások elfogadják, hogy a gyerekek mindenképp használni fogják a közösségi médiát, ezért ahhoz igyekszik segítséget nyújtani, hogy ezt hogyan tegyék – írja az NBC News.

A további ajánlások közt szerepel a közösségi média használatának a fiatalok fejlődési képességeihez való igazítása, a "problémás közösségi médiahasználat" rendszeres szűrése, valamint annak korlátozása, hogy a tizenévesek a közösségi médiát mások szépségének vagy megjelenésének összehasonlítására használják fel.

"Manapság sok szó esik a közösségi médiáról, időnként tudományos alapot mellőző javaslatokkal. Azért adjuk most ki ezt az ajánlást, hogy tudományos alapokon nyugvó és kiegyensúlyozott nézőpontot nyújtsunk ebben a kérdésben annak érdekében, hogy minden érdekelt fél a közösségi médiával kapcsolatos előnyökkel és potenciális kockázatokkal kapcsolatos szakértelmünk alapján hozhasson döntéseket" - mondta Mitch Prinstein, az Amerikai Pszichológiai Társaság tudományos vezetője, az ajánlásokat kidolgozó tanácsadó testület társelnöke.

A javaslatokat megfogalmazó szakértők a pszichológia különböző területeiről érkeztek, ajánlásaikat pedig a legújabb kutatások eredményeinek elemzése alapján alkották: megkeresték, hol jutott a tudomány konszenzusra a tizenévesekkel és a közösségi médiával kapcsolatban.

Prinstein a tizenévesek közösségi médiahasználatát az autóvezetéshez hasonlította, mivel a serdülők biztonságának megőrzése csapatmunkát igényel, amelyhez szükséges politikai döntéshozatal, szülői felügyelet és a termékeket gyártó vállalatoktól is intézkedéseket várnak.

"A közösségi média velünk marad, ezért meg kell tanítanunk a gyerekeket arra, hogyan hozzák ki belőle a lehető legtöbbet, és hogyan kerüljék el a legrosszabbat" – mondta Prinstein.

Emma Woodward klinikai pszichológus szerint a tinikkel mindennapi kapcsolatban álló felnőttek, azaz szüleik számára jelentenek nagy segítséget az ajánlások: annak is örült, hogy ezek elfogadják, hogy

a kamaszok igenis használni fogják a közösségi médiát.

Az ajánlásokat kísérő jelentésben foglaltak szerint a közösségi média "nem eleve hasznos vagy káros a fiatalok számára", és azok, akik mértékkel és az offline közösségek ápolását segítő módon használják, valószínűleg profitálnak az ott kialakított kapcsolatokból. Az ajánlások azt is elismerik, hogy a mentális betegségekkel, például szociális szorongással küzdő fiatalok számára is előnyös lehet a közösségi médiában való interakció.

A szerzők azonban hozzátették, hogy ez a csoport a közösségi média káros hatásait is megtapasztalhatja, például olyan tartalmak megtekintését, amelyek rendellenes táplálkozásra vagy önkárosításra ösztönöznek.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×