eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Bodó Gábor

Végtagmentő fejlesztésért járt a Richter rangos díja

Átadták a Richter Érdemérem idei díjait. Tudomány és innovációs kategóriában Rozsos István sebész-érsebész kapta az elismerést végtagmentő applikációjáért. Az alkalmazás segít a betegeknek, hogy mikor kell orvoshoz fordulni, és a konzultációig is hasznos tanácsokkal látja el őket.

Az Európai Unión belül Magyarországon van a legtöbb nagyvégtag-amputáció, évente körülbelül nyolcezer. Rozsos István optimista becslése szerint ezek fele gond nélkül megelőzhető lenne.

A sebész és érsebész szakorvos csaknem negyven éve tartja küldetésének a végtagamputációk megelőzését. Hogy a lehető legtöbb érintetthez eljusson, egy mobiltelefonos applikációt fejlesztett. A Végtagmentő névre keresztelt, ingyen letölthető alkalmazás cukorbetegeknek és vénás keringési betegeknek segít azonosítani azokat a tüneteket, amikor orvoshoz kell fordulni.

Például fotóalbummal mutatja be, hogy milyenek a szakellátást igénylő, lábon megjelenő sebek. Az applikáció egy algoritmus alapján generálja, hogy az érintettnek mit kell tennie; listába szedve láthatja, hogy melyek azok a pontok, ahol orvost kell felkeresni – magyarázta Rozsos István.

Az applikáció használata révén nem kell várni a végtagtorna vagy a speciális diéta megtanulásával sem az orvosi időpontra, vagy hogy hogyan kell ellátni egy észlelt sebet – emelte ki a szakember. „Azzal adunk óriási előnyt, hogy a várakozási időt értelmesen tölti a beteg” – tette hozzá.

Az alkalmazás a megelőzéshez is ad tanácsokat, emellett azokat az orvosokat is segíti, akik nem rendelkeznek a végtagmentéshez szükséges speciális ismeretekkel.

A fejlesztéssel Rozsos István elnyerte a Richter Érdemérem tudomány és innovációs kategóriájának idei díját. A szakember szerint az elismerés hatalmas lökést ad a munkájához.

kiemelkedő felelősséggel járó munkáját, továbbá olyan innovatív ötletek, jó gyakorlatok adaptálását, melyek elősegíthetik a hazai egészségügyi ellátás színvonalának emelését, valamint az orvosi hivatás hatékonyságának növelését is.

Rozsos István mellett Feller Gábor pszichiáter-addiktológust az év leghatékonyabb betegkommunikációjáért, Watti Jezdancher belgyógyász-endokrinológust pedig a legjobb prevenciós gyakorlatért ismerték el. A Richter Érdemérem különdíját Péterfi István, Mező Róbert és Bánhegyi Róbert János vehette át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×