eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Ha megöljük a fecskéinket, a rovarok esznek meg minket

2000-ről 2010-re mintegy felére esett vissza a hazai fecskeállomány. S bár az akkor indított kampánynak köszönhetően mostanra sikerült megállítani a csökkenő tendenciát, de a folyamatot visszafordítani nehéz – közölte az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán. A fecskék eltűnése az egészségünket is veszélyeztetheti, ezért az állomány megvédése mindannyiunk elemi érdeke.

Az emberi tevékenység több módon is pusztítja a fecskék élőhelyeit Magyarországon, de ezek közül már eleve a nagyüzemi mezőgazdaság kétféleképpen.

"Mindent, minél több területet felszántanak, eltűnnek a természetes élőhelyek. Továbbá a monokulturális termesztés segíti a kártevők szaporodást, amit viszont már kemikáliákkal fékeznek meg, ez is árt egy terület természetes élővilágának" – mondta el az InfoRádióban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Márpedig a fecske specialista, csak repülő rovarra vadászik.

A másik problémacsoportot a klímaváltozás jelenti.

"A fecskék, mivel specialisták, nagyon érzékenyek az időjárási jelenségekre. Mindig is voltak ilyen szélsőségek, mondjuk 50 évente egy-egy alkalommal a költési időszakban bekövetkező egy-másfél hetes hűvös időszak, csak utána sok-sok évtized volt, hogy a fecskeállomány ezt kiheverje. Napjainkban nem 50 évente jön egy-egy szélsőség, hanem akár évente is."

És ott az ember – Orbán Zoltán reményei szerint csak múlt időben – a fecskefészkek leverésében is.

"Ezek szinte mindig lakott állapotban történtek, nagy tömegben, tojásostul, fiókástul, kotlómadarastul. A 2010-ben indított kampány hatására minimum 70 százalékkal csökkent ez a probléma" – kockáztatta meg a becslést.

De azon túl, hogy a fecskék aranyosak, jó gyönyörködni a reptüket, mire jók, miért nélkülözhetetlen a szerepük az ember mindennapi életében?

"A klímaváltozás nagyon sokféleképpen hat a mindennapjainkra. Ahogy melegszik a klímánk, évről évre jönnek be idegenhonos rovarfajok, sok köztük betegségeket terjeszt a házi- és társállatokra, de akár az emberre is, ami ellen a legjobb lenne biológiai, természetes úton védekezni. Gondoljunk bele,

minden egyes fecske, amíg Magyarországon tartózkodik, minimum egy kiló rovart elfogyaszt,

vagy akár többet. Ha azt figyeljük, hogy egy fecskepárnak évről évre mennyi fiókája nem jön létre, azt tudjuk mondani, hogy augusztusban körülbelül 2 millió fecske hiányzik Magyarországról, ennyi kiló rovar itt marad a nyakunkon."

Hogy mennyire visszafordítható a folyamat, arról azt mondta, minél több fészkelőhelyet biztosítani kell számukra, jól beváltak a mesterséges fészkek, gipsz-fűrészporból, pár száz forintból.

"Ezen kívül megszüntethető a fészekleverések kiváltó oka, a madárürülék is egy úgynevezett

madárpelenkával,

ami a fészek aljához rögzített fém vagy műanyag lap, így nem szennyeződik a föld, a tornác vagy a járda" – figyelmeztetett Orbán Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×