eur:
389.55
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Ezzel a technológiával akár vitát is nyerhetünk

A Bitcoin kriptovaluta legnagyobb újítása a blokklánc-technológia. Az ilyen alapú megoldásokat a hazai kis- és középvállalkozói szektor is kezdi felfedezni magának: például a szabadalmak "helyett" is bevethető, ugyanis azonnali lehetőséget ad annak bizonyítására, hogy az adott produktum vagy eljárás kinek a szellemi terméke.

"A blokklánc olyan technológia, ami nagyon sok mindenre kínál megoldást, és nagyon sok dologra használható" – mondta el az InfoRádiónak Czeglédi Tamás, a Blockchain Koalíció szakmai vezetője.

A technológia általában több szerveren egyszerre tárol bizonyos adatokat, amiket egy logika mentén blokkokba rendez. Úgy kell elképzelni, mint egy elosztott főkönyvet, amibe a tranzakciókat regisztráljuk. Ott, ha a következő lapra érünk, lapozunk egyet, míg a blockchain nem lapoz, hanem blokkokba rendezi az adatokat, majd azt lezárja, "lepecsételi", és ezt utána nem lehet kibontani – ez jelenti a biztonságot, a változtathatatlanságot, egyfajta "bizonyítékot" az eredetre. A blockchain tehát egy adattárolási mód.

De hogyan segít mindez a kkv-knek?

A blokklánc megoldások a kis- és középvállalkozások szabadalmához is kapcsolódnak. Czeglédi Tamás szerint ebben a szektorban tipikus probléma, hogy valaki a szakértelmével, idejével-energiájával

kifejleszt egy terméket vagy szolgáltatást, de ez nem olyasmi, amiből klasszikus szabadalmat lehetne csinálni.

Magyarországon nem annyira divat, főleg a kkv-szektorban szabadalmakat bejelenteni és végigvinni ezt a bonyolultnak gondolt folyamatot. Ezért a fenti kategóriába tartozó cégeknek jó megoldás lehet a blockchain arra, hogy mégis valamiféle védettsége legyen a produktumának.

"Ez a technológia alkalmas arra, hogy a bele felvitt adatokat időbélyeggel lássa el és változatlanul megőrizze. Ez lényegében egy nagyon leegyszerűsített szabadalmi logikát jelent. Nyilván sokkal kevesebbet tud, tehát egy bírósági pernél nem sokra megyünk vele, de

egy üzleti vitát el lehet vele dönteni,

hiszen a blockchain technológiában elraktározott adatok alapján meg lehet mutatni, hogy valakinek egy adott termék vagy szolgáltatás eg adott pillanatban már rendelkezésére állt. A blockchainen ez az adat mindig meg fog maradni és az időbélyeg mutatja, hogy mikor került fel.

Az előrejelzések szerint a kis- és középvállakózásoknál óriási igény lehet a blockchain megoldásokra. Már évek óta gondolják, hogy erre óriási igény lesz, mert ez egy

csalhatatlan üzleti adatbázis a piac és az ipar számára,

hiszen a tranzakciókat egymás után rendezve, megmásíthatatlan módon lehet benne tárolni. Ráadásul ez csak a technológia egyik felhasználási területe: a magyar piacon sok minden zajlik blockchain-ügyben úgy a közigazgatásban, mint az egyetemi világban, és az újdonságokról hamarosan egyre többet fogunk hallani – mondta a szakmai vezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 04:19
×
×
×
×