eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Ír akcentusa lett a prosztatadaganattól egy amerikai férfinak

Az ötvenes években járó észak-karolinai férfi soha nem járt Írországban.

A férfinál idegen akcentus szindróma alakulhatott ki a daganatos betegség hatására a British Medical Journal szerint: az ír kiejtés haláléig kísért őt a BBC cikke szerint.

Hasonló esetek ha kis számban is, de előfordultak már világszerte. A férfi esetét feldolgozó, észak- és dél karolinai kórházakban praktizáló orvosok szerint a férfié volt az első prosztatarákos eset, amely idegen akcentus szindrómát hozott létre, és mindössze a harmadik olyan alkalom, amikor rosszindulatú daganatos betegség alakította ki az állapotot.

Csak távoli ír rokonai voltak

A férfi nevét és nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra a tanulmány készítői, annyi azonban kiderült róla, hogy húszas éveiben Angliában élt és vannak távoli ír családtagjai, illetve barátai is. Ő maga azonban soha korábban nem beszélte akcentussal az angolt.

"Akcentusa kontrollálhatatlan volt, minden helyzetben jelen volt és állandósult"

- írják a kutatók , hozzátéve, hogy a jelenség 20 hónappal a kezelés elindítása után kezdődött. Amikor állapota rosszabbodott, akkor is megmaradt az akcentus, amely haláláig kísérte a férfit.

Neurológiai rendellenesség okozta a fura jelenséget

"A tünetek megjelenésekor nem tapasztaltunk nála neurológiai eltérést, pszichiátriai betegséget vagy agyi MRI-rendellenesség a vizsgálatok alapján. A kemoterápia ellenére neuroendokrin prosztatarákja tovább terjedt, ami multifokális agyi áttéteket és valószínűleg paraneopláziás felszálló bénulást eredményezett, ami a halálához vezetett" - áll a kutatásban.

A kutatók gyanúja szerint a hangváltozást egy

paraneopláziás neurológiai rendellenességnek nevezett állapot

okozta. Ez akkor fordul elő, amikor a rákos betegek immunrendszere megtámadja az agyuk, valamint az izmok, az idegek és a gerincvelő egyes részeit.

Ijesztő az állapot az érintettek száma

Az idegen akcentus szindrómában szenvedő emberek szerint az állapot ijesztő: amikor beszélni kezdenek, olyan, mintha egy idegent hallanának.

A brit Linda Walker 2006-ban sztrókot szenvedett el: ezt követően jamaikai akcentusban kezdett el beszélni.

Az egyik első ismert esetet 1941-ben jegyezték fel, amikor egy fiatal norvég nő német akcentussal kezdett el beszélni, miután a második világháború egyik légitámadása során bombasrapnel találta el. A helyiek emiatt náci kémnek hitték.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×