eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Jöhet az agydaganattal végző oltás is

A tumorsejteket programozzák át arra, hogy maguk végezzenek az agydaganatot alkotó testvéreikkel.

Nemcsak a Pfizer vagy a Moderna szakemberei dolgoznak olyan oltáson, amellyel a rákkal vehetjük fel a harcot: a Harvard kutatói is nekiláttak egy rák ellen hatékony oltás fejlesztésének.

A Pfizer ígérete szerint egy évtizeden belül készen állhatnak a rák elleni oltások, a Moderna is az mRNS-technológiát veti be, az AstraZeneca pedig személyre szabott oltásokkal produkál ígéretes eredményeket. A Harvard kutatóinak útja más: a tumorsejtekkel támadtatják meg a daganatot – írja a Sky News.

"A rákos sejtekből rákölő sejteket hozunk létre és vakcinává alakítjuk őket. Az átdolgozott rákos sejtekből olyan terápiás készítményt fejlesztünk ki, amely

elpusztítja a tumorsejteket és serkenti az immunrendszert, hogy egyszerre pusztítsa el az elsődleges daganatokat és előzze meg a rákot"

– magyarázta a tanulmány szerzője, Khalid Shah.

Az átalakított sejtek az elképzelés szerint visszautaznak az agyig, ahol a beléjük táplált program szerint ráksejteket elpusztító munkájukat kezdhetik meg. A kutatók ráadásul úgy módosítják őket, hogy az immunrendszer számára könnyebben felismerhetőkké váljanak, így egy esetleges következő alkalommal hamarabb támadásba tud lendülni a szervezet.

A módosított sejteket a CRISPR-Cas9 nevű génszerkesztő eszközzel állították elő, amelyet már korábban is használtak emberi embriókban

a hibás DNS-darabok sikeres módosítására,

hogy megelőzzék az örökletes betegségeket.

A szerkesztett tumorsejteket a halálos agydaganat, a glioblasztóma fejlett egérmodelljében tesztelték, az eddigi kutatási eredmények pedig ígéretesek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×