INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

német

elefánt

neandervölgyi

ősember

Primeval Caveman Wearing Animal Skin Holds Stone Tipped Spear, Stands at the Cave Entrance Looking over Prehistoric Forest Ready to Hunt Animal Preys. Neanderthal Going Hunting in the Jungle

Rengeteg óriáselefánt élhetett régen vadon Németország területén

Infostart

Sok-sok tudományos kérdést felvet, de meg is válaszol a fontos hallei felfedezés.

70 erdei őselefánt csontvázát találták meg a Németországi Hallénál, a leletek 125 ezer évesek lehetnek. Az állatokat a neandervölgyi emberek vadászhatták le a pleisztocén korban.

A felfedezés igazából már az 1980-as évekre nyúlik vissza, a helyszínt pedig az akkori szénbányából már tóvá is alakították, de csak most vetették részletes vizsgálat alá a csontokat.

Ezek az állatok még a hatalmas gyapjas mamutoknál is nagyobbak voltak, a mai ázsiai elefántokhoz képest háromszor akkorák voltak. Egy kifejlett hím akár 13 tonnás is lehetett (legfőképp ilyeneket ejthettek el).

A felfedezés érdekessége, hogy ez az első és legrégebbi bizonyíték elefántok ember általi vadászatára.

A mostani eredmények azt sugallják, hogy ez az emberelőd akár 2-4 ezer évig is élhetett a térségben, akár letelepedve is, tüzet is használtak.

Ha a neandervölgyiek el tudtak ejteni egy példányt, közösségük hosszú időre elegendő húshoz juthatott. A táplálékot vagy tartósították valamilyen módon, vagy nagyobb csoportokban éltek, így gyorsabban elfogyaszthatták a zsákmányt - írja a The Guardianre hivatkozva a 24.hu.

Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018