eur:
388.88
usd:
360.34
bux:
68082.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Amerikai Természetrajzi Múzeum, az AMNH 2022. december 22-én közreadott felvétele hanyatt fekvésben alvó üvegbékákról egy levélen az Egyesült Államokban. A Science amerikai természettudományos folyóiratban december 22-én megjelent tanulmány szerint az üvegbékafélék családjának (Centrolenidae) képviselői alvás közben a májukban rejtik el a vörösvérsejtekjeik csaknem 90 százalékát, hogy átlátszóvá válva testük ne vessen árnyékot. A Dél- és Közép-Amerikában őshonos, éjszaka aktív kétéltűek nappal a hátuk színével megegyező leveleken lógva alszanak. Amikor a békák ismét aktívvá válnak, a vörösvértestek visszakerülnek a véráramba, és az állatok vörösesbarna színt vesznek fel. Az átlátszóság a vízi állatok körében gyakori álcázási forma, de a szárazföldön ritka.
Nyitókép: MTI/AP/AMNH/Jesse Delia

Ilyet még alig láttak a kutatók szárazföldi állatoknál - képek

A májukban rejtik el a vörösvérsejteket az üvegbékák, hogy átlátszóvá váljanak és így álcázzák magukat - állapította meg egy tanulmány, amely a Science folyóiratban jelent meg.

A Dél- és Közép-Amerikában őshonos, éjszaka aktív üvegbékák nappal a hátuk színével megegyező leveleken lógva alszanak (lásd a nyitóképen). Azért, hogy testük ne vessen árnyékot és elrejtse őket a ragadozók elől, az üvegbékák pihenés közben vörösvérsejtjeik csaknem 90 százalékát a májukban rejtik el.

Amikor a békák ismét aktívvá válnak, a vörösvértestek visszakerülnek a véráramba, és az állatok vörösesbarna színt vesznek fel.

Carlos Taboada, a Duke Egyetem biológusa, a tanulmány társszerzője szerint a véralvadásgátló gyógyszerek fejlesztésében lehet jelentősége, ha tovább tanulmányozzák az üvegbékák ezen képességét. Az ugyanis továbbra is rejtély, hogyan élik túl a békák a vörösvértestek "elrejtését".

Az átlátszóság a vízi állatok körében gyakori álcázási forma, de a szárazföldön ritka.

Egyesült Államok, 2022. december 23.
Az Amerikai Természetrajzi Múzeum, az AMNH 2022. december 22-én közreadott felvétele egy megvilágított hím üvegbékáról az Egyesült Államokban. A Science amerikai természettudományos folyóiratban december 22-én megjelent tanulmány szerint az üvegbékafélék családjának (Centrolenidae) képviselői alvás közben a májukban rejtik el a vörösvérsejtekjeik csaknem 90 százalékát, hogy átlátszóvá válva testük ne vessen árnyékot. A Dél- és Közép-Amerikában őshonos, éjszaka aktív kétéltűek nappal a hátuk színével megegyező leveleken lógva alszanak. Amikor a békák ismét aktívvá válnak, a vörösvértestek visszakerülnek a véráramba, és az állatok vörösesbarna színt vesznek fel. Az átlátszóság a vízi állatok körében gyakori álcázási forma, de a szárazföldön ritka.
MTI/AP/AMNH/Jesse Delia
Az Amerikai Természetrajzi Múzeum, az AMNH 2022. december 22-én közreadott felvétele egy megvilágított hím üvegbékáról az Egyesült Államokban. MTI/AP/AMNH/Jesse Delia
Egyesült Államok, 2022. december 23.
Az Amerikai Természetrajzi Múzeum, az AMNH 2022. december 22-én közreadott kombóképe egy üvegbéka keringéséről az állat alvó (b), mesterséges altatásban levő (k) és aktív (j) állapotában az Egyesült Államokban. A Science amerikai természettudományos folyóiratban december 22-én megjelent tanulmány szerint az üvegbékafélék családjának (Centrolenidae) képviselői alvás közben a májukban rejtik el a vörösvérsejtekjeik csaknem 90 százalékát, hogy átlátszóvá válva testük ne vessen árnyékot. A Dél- és Közép-Amerikában őshonos, éjszaka aktív kétéltűek nappal a hátuk színével megegyező leveleken lógva alszanak. Amikor a békák ismét aktívvá válnak, a vörösvértestek visszakerülnek a véráramba, és az állatok vörösesbarna színt vesznek fel. Az átlátszóság a vízi állatok körében gyakori álcázási forma, de a szárazföldön ritka.
MTI/AP/AMNH/Jesse Delia
Az Amerikai Természetrajzi Múzeum, az AMNH 2022. december 22-én közreadott kombóképe egy üvegbéka keringéséről az állat alvó (b), mesterséges altatásban levő (k) és aktív (j) állapotában. MTI/AP/AMNH/Jesse Delia

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×