eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Twitter/NASAArtemis

Nem mindennapi felvétellel jelentkezett az Orion - videó

A NASA Artemis 1 missziójának Orion űrhajója minden korábbinál közelebb húzott el hétfő éjjel a Hold felszíne mellett. 130 kilométerre közelítette meg hétfő éjjel az égitestet, ami azt jelenti, hogy mintegy 50 éve, az Apollo 17 óta nem járt ember szállítására tervezett amerikai űrhajó ilyen közel a Holdhoz.

Az Orion egy héttel ezelőtt járt a legtávolabb, mintegy 430 ezer kilométerre a Földtől, most pedig már visszafelé tart 25 napos küldetése végéhez közeledve. Az űrhajó várhatóan vasárnap érkezik vissza.

Az Orion első útján a fedélzeten egyelőre nincsenek űrhajósok, csupán három kísérleti bábu helyettesíti őket. Ha a küldetés sikerrel jár, az Artemis 2 2024-ben vihet ismét embereket az űrbe, majd pár évvel később az Artemis 3 ismét embert juttathat a Hold felszínére. A Mars eléréséhez pedig további legalább másfél évtizedre lesz szükség.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×