INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

artemisz

orion

nasa

hold

mars

France. Seine et Marne. Close up on the crescent Moon (age : 4,2 days). View like in binoculars or small telescope. Image taken on december 18th 2020 at dusk.

NASA: 2030-ban már emberek élhetnek a Holdon

Infostart

A Prion holdprogram vezetője, Howard Hu szerint még az évtized vége előtt eljön az az idő, amikor hosszabb időt tölthetnek és dolgozhatnak az asztronauták a Holdon.

"Ebben az évtizedben már biztosan lesznek olyan emberek, akik hosszabb ideig fognak élni a Holdon. Lesznek élőhelyeik, lesznek járműveik is a Holdon. Az emberek tudományos munkát végezhetnek majd a felszínén" - mondta Howard Hu a BBC Sunday with Laura Kuenssberg című műsorában.

Hu február óta felel az Orion holdűrhajónak a mélyűr felfedezésével kapcsolatos munkájáért. Azt követően nyilatkozott az ember holdi jövőjéről, hogy az Artemis misszió első lépéseként az Orion legénység nélkül indult holdkerülő expedíciójára - írja a The Guardian.

Az Artemis rakéta október 16-án indította útjára az Oriont a floridai Cape Canaveralből, miután műszaki hibák és hurrikánok miatt többször is késett a misszió startja. Fedélzetén három beöltöztetett bábu utazik csak, a felszerelésükön elhelyezett mérőműszerek a rájuk ható sugárzások és egyéb hatások erejét mérik.

"Ez az első lépés a hosszú távú mélyűrkutatás felé, nemcsak az Egyesült Államok, hanem a világ számára is. Azt hiszem, ez történelmi nap a NASA-nak és mindazoknak érdeklődnek a mélyűr iránt.

Visszamegyünk a Holdra.

Fenntartható programon dolgozunk, ez az a jármű, amely azokat az embereket fogja szállítani, akik újra a Holdra juttatnak minket" - tette hozzá az Orionra utalva.

Az Orion azóta áthaladt pályájának azon részén, amikor a legközelebb kerül a Holdhoz (mintegy 130 kilométerre), majd még további 64 ezer kilométert halad azelőtt, hogy visszafordulna és várhatóan december 11-én a Csendes-óceánban landolna.

Több mint kétmillió kilométert tesz meg: ilyen sokat még egyetlen emberek részére épített űreszköz sem utazott odafönn.

A Föld légkörébe való visszatéréskor az űrszonda körülbelül 25 ezer kilométer/órás sebességgel halad majd, ami a hőpajzs hőmérsékletét körülbelül 2800 Celsius-fokra emeli. Várhatóan San Diego partjainál fog megérkezni.

A sikeres küldetés előkészíti az utat az Artemis 2 és 3 további repüléseihez, amelyek embereket küldenének a Hold körüli útra és vissza. Az Artemis 3, amely várhatóan 2026-ban indul, az Apollo 17 küldetése, vagyis 1972 decembere óta először vihet embereket a Hold felszínére. Végeredményben az ember Marsra juttatása a küldetés célja, de az egy kétéves út, amely előtt Hu szerint még van mit megtanulni.

Nyitókép: Christophe Lehenaff/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018