eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Space.com

Rekorder Orion-küldetés: minden ok megvan az ünneplésre Kiss László szerint

Az Artemis űrprogram nem az 50 éve véget ért Apollo folytatása Kiss László csillagász szerint, ráadásul a most a világűrben rekordot döntő Artemis-1 nem is arra jár, amerre az Artemis-2 majd űrhajósokat visz nemsoká - a Hold felszínére.

Csúcsot döntött a NASA Artemis-1 holdmissziójának űrkapszulája: az Orion már több mint 432 ezer kilométerre távolodott el a Földtől, meghaladva az Apollo-13 52 éves rekordját, amely 400 171 kilométer volt, és egyben új rekordot beállítva, ugyanis ez a legnagyobb távolság, amelyet utasok számára gyártott űreszköz eddig valaha elért. A következő járattal, 2024-ben már legénység is utazik majd.

"Nagyjából az útja felénél jár, december 11-én fog majd visszaplaccsanni a Csendes-óceánba az Orion űrhajó. Hétfőn napközben az átlagos távolsága a Földtől 270 ezer mérföld volt, a legnagyobb távolság 440 ezer kilométer lesz, ilyen távolra embert szállítani képes űrhajó még soha nem jutott" - mutatott rá az InfoRádiónak nyilatkozva Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A tudós az űrhajó útvonalát külön kiemelte.

"A Földről elindult, odaért a Holdhoz, akkor

a Hold mellett, alig 900 kilométeres távolságban kipenderült egy olyan pályára, amely a Hold körül egy nagy, elnyúlt pályának tekinthető,

de a Földről nézve gyakorlatilag egy íves szerkezetet kirajzoló pályán halad végig. Aztán még egyszer megközelíti a Holdat, aztán penderül majd a Föld felé vissza" - ecsetelte.

Az indulás eredetileg augusztusban lett volna, de az égi együttállások rendkívül rövid indítási ablakokat tettek lehetővé, ha az indításkor éppen zivatar volt, vagy valami nem működött a programban, halasztani kellett az indítást; most viszont minden ok megvan az ünneplésre.

"Másfél-kétmillió kilométernél rövidebb lesz ez az egész, jelenleg 12-13 százalékkal van távolabb, mint a Hold a Földtől, tehát nem olyan nagyon messzire ment ez ki" - utalt arra, hogy a Föld a Holdtól 384 ezer kilométerre van.

A következő "csúcstermék" 2024-ben áll üzembe, az Artemis-2 visz majd legénységet, de nem ugyanezen az útvonalon, és Kiss László azt is hangsúlyozta, hogy az Artemis-program nem az 50 éve véget ért Apollo folytatása.

"Nagyon sok új technológia keletkezett az évtizedek során, bár ránézésre nagyon hasonlít az egész az Apollóra. Amikor majd űrhajósokkal fognak menni, az eszköz odamegy a Holdhoz, elkezd körülötte keringeni, és onnan szállnak le az űrhajósok égi kísérőnk felszínére. De erről 2-3 év múlva többet fogunk hallani" - jelezte Kiss László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×