INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

artemis

csillag

bolygó

kiss lászló

Rekorder Orion-küldetés: minden ok megvan az ünneplésre Kiss László szerint

Rekorder Orion-küldetés: minden ok megvan az ünneplésre Kiss László szerint

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az Artemis űrprogram nem az 50 éve véget ért Apollo folytatása Kiss László csillagász szerint, ráadásul a most a világűrben rekordot döntő Artemis-1 nem is arra jár, amerre az Artemis-2 majd űrhajósokat visz nemsoká - a Hold felszínére.

Csúcsot döntött a NASA Artemis-1 holdmissziójának űrkapszulája: az Orion már több mint 432 ezer kilométerre távolodott el a Földtől, meghaladva az Apollo-13 52 éves rekordját, amely 400 171 kilométer volt, és egyben új rekordot beállítva, ugyanis ez a legnagyobb távolság, amelyet utasok számára gyártott űreszköz eddig valaha elért. A következő járattal, 2024-ben már legénység is utazik majd.

"Nagyjából az útja felénél jár, december 11-én fog majd visszaplaccsanni a Csendes-óceánba az Orion űrhajó. Hétfőn napközben az átlagos távolsága a Földtől 270 ezer mérföld volt, a legnagyobb távolság 440 ezer kilométer lesz, ilyen távolra embert szállítani képes űrhajó még soha nem jutott" - mutatott rá az InfoRádiónak nyilatkozva Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A tudós az űrhajó útvonalát külön kiemelte.

"A Földről elindult, odaért a Holdhoz, akkor

a Hold mellett, alig 900 kilométeres távolságban kipenderült egy olyan pályára, amely a Hold körül egy nagy, elnyúlt pályának tekinthető,

de a Földről nézve gyakorlatilag egy íves szerkezetet kirajzoló pályán halad végig. Aztán még egyszer megközelíti a Holdat, aztán penderül majd a Föld felé vissza" - ecsetelte.

Az indulás eredetileg augusztusban lett volna, de az égi együttállások rendkívül rövid indítási ablakokat tettek lehetővé, ha az indításkor éppen zivatar volt, vagy valami nem működött a programban, halasztani kellett az indítást; most viszont minden ok megvan az ünneplésre.

"Másfél-kétmillió kilométernél rövidebb lesz ez az egész, jelenleg 12-13 százalékkal van távolabb, mint a Hold a Földtől, tehát nem olyan nagyon messzire ment ez ki" - utalt arra, hogy a Föld a Holdtól 384 ezer kilométerre van.

A következő "csúcstermék" 2024-ben áll üzembe, az Artemis-2 visz majd legénységet, de nem ugyanezen az útvonalon, és Kiss László azt is hangsúlyozta, hogy az Artemis-program nem az 50 éve véget ért Apollo folytatása.

"Nagyon sok új technológia keletkezett az évtizedek során, bár ránézésre nagyon hasonlít az egész az Apollóra. Amikor majd űrhajósokkal fognak menni, az eszköz odamegy a Holdhoz, elkezd körülötte keringeni, és onnan szállnak le az űrhajósok égi kísérőnk felszínére. De erről 2-3 év múlva többet fogunk hallani" - jelezte Kiss László.

Nyitókép: Space.com

Kapcsolódó hang

Rekordot döntött az Artemis-1 űrkapszulája - Kiss László
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018