INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

nasa

artemis-1

hold

űrkutatás

Ötven éve nem láthatott ilyet földi legénység - videó

Ötven éve nem láthatott ilyet földi "legénység" - videó

Infostart / MTI

Elküldte első fotóit a szerdán fellőtt Artemis-1 űrrakétával fellőtt Orion.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, magyar idő szerint szerda reggel 8 óra előtt útnak indult az Artemis-1 űrhajó, amely a NASA új Hold-programjának első missziója. Az ember nélküli küldetés főpróbája a későbbi, űrhajósokkal végrehajtott Holdra szállásnak. Most bábukat, LEGO-figurákat és plüssöket szállít az űrhajó.

Az Artemis-program célja, hogy még az évtized végén tartós és széleskőrű emberi jelenlétet alakíthassanak ki a Holdon. A program egyben felkészülés az első emberi Mars-misszióra.

Egyelőre minden rendben halad, az Orion űrhajó sikeresen levált a NASA új és rekorder rakétájáról, az SLS-ről (Space Lauch System) és úton van a Hold felé, hogy ott orbitális pályára álljon. A tervek szerint december 11-én fog visszatérni, 25,5 napos tesztrepülés után.

Útja közben magyar idő szerint szerdán már a Földre küldött néhány videót, amelyeken a bolygónk is látszik. Az első, közelebbi felvételen a Nap ellenfényében szürke gömbként "lebeg" a Föld, míg a későbbin már távoli, lenyűgöző, kékesfehér márványgolyóként fénylik a sötét világűrben. A NASA videójának narrációja szerint emberi űrutazásra alkalmas eszközből ilyet utoljára mintegy 50 éve, 1969-ben, az első Holdra szálláskor láthattak.

E videó utolsó pár másodpercében nyújtja a Föld a legszebb látványt, miután megváltozik a kamerakép fényerőssége.

A mostani, ember nélküli küldetést majd az Orion űrhajó már legénységgel végzett repülése követi, ami ugyancsak 25 nap hosszú lesz. A költségét 4,1 milliárd dollárra (mintegy 1650 milliárd forintra) teszik.

Az Artemis-1 holdrakéta kilövését idén szeptemberben az utolsó pillanatban többször is elhalasztották a kilövési folyamat közben észlelt műszaki hibák miatt.

Az Artemis-1 küldetéséhez magyar kutatók munkája is hozzájárult. A felbocsátott hordozórakéta orrkúpjában, a Hold körüli pályára álló legénység nélküli Orion űrhajón helyet kaptak az ELKH Energiatudományi Kutatóintézetben kifejlesztett dózismérők is.

A nemzetközi együttműködésben részt vesz többi között az Európai Űrügynökség (ESA), a német űrkutatási központ (DLR), az izraeli űrügynökség (ISA) és számos ország kutatói. Az Artemis-programon keresztül az Egyesült Államok a történelem legszélesebb és legsokszínűbb nemzetközi űrkutatási koalícióját építi - közölte az amerikai külügyminisztérium a sikeres fellövés után.

Nyitókép: Twitter/NASA
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018