eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Twitter/NASA

Földnyugta és Holdkerülés - videón és képeken, ahogy mérföldköveket lép át az Orion

Látványos videók és képek tanúskodnak a küldetés eddigi sikereiről. Az Orion teljesítménye túlszárnyalja a kutatók várakozásait.

Küldetésének hatodik napján az Orion elérte a Holdat, elhaladt több Apollo-leszállóhely felett, és mintegy 80 mérföldre (128 kilométerre) közelítette meg a Hold felszínét, magyar idő szerint hétfőn 13:57-kor. Ekkor járt a legközelebb küldetése során az égitesthez.

A NASA munkatársai ezután arra készülnek, hogy az Orion a Hold körüli távoli retrográd pályára álljon (magyarázat-videó lejjebb). Az űrkapszula 5102 mérföld/órás sebességgel "rongyolt" az űrben.

Az Orion a korábbi Apollo és jövőbeli Artemis küldetéseknél is messzebb jár majd a Földtől.

Ahogy az Orion a Hold túloldalára került, a Föld eltűnt égi kísérője mögött, voltaképpen Földnyugtát lehetett látni - ezt meg is örökítette az űrhajó kamerája.

"A küldetés továbbra is a terveknek megfelelően halad. A földi rendszerek, a műveleti csapatok és az Orion űrhajó továbbra is felülmúlja a várakozásokat, és útközben folyamatosan tanulunk erről az új, mélyűr-űrhajóról" – mondta Mike Sarafin, az Artemis 1 küldetés vezetője a hétfői eligazításon a Johnson Space Centerben.

Az Orion december 11-én tér vissza a Földre. Ha addig minden jól alakul, akkor a tervek szerint 2024-ben már űrhajósokkal a fedélzetén indulhat a Holdhoz az Artemis 2 küldetés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×