eur:
392.83
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerelőcsarnoka (b), amelyből az Orion kapszulával felszerelt új SLS óriásrakétát a kilövőállásra szállítják a floridai Cape Canaveralnál működő Kennedy Űrközpontban 2022. augusztus 16-án. Az Artemis nevet viselő új űrprogram az első útján Hold körüli pályára állítja a legénységet egyelőre nem szállító Orion kapszulát, amely a tervek szerint mintegy 40 nappal később tér vissza a Földre. A NASA legkorábban augusztus 29-én indítja útnak az SLS óriásrakétát tesztelő Artemis 1-et.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Szerdán végre elindulhat a Hold-misszió

Cape Canaveralben már készülnek, magyar idő szerint szerda reggel hét után néhány perccel lőhetik ki az Oriont.

A holdűrhajó az Artemisz-misszió első felvonásaként ember nélkül tesz egy 42 napos utat a Hold körül: ennek célja tesztelni a rakéta és az Orion működését – írja a Sky News. Az űrben töltött ideje alatt tíz darab apró CubeSat műholdat is pályára állít: ezek a mélyűrben végeznek majd különböző felméréseket.

Az űr időjárásának megfigyelése szintén fontos feladata lesz az Artemisz 1-nek: a galaktikus kozmikus sugárzás jelenti a legnagyobb kockázatot a leendő legénységre nézve. Az eddigi indulási terveket rendre meghiúsította valami: vagy a rakéta hibásodott meg, vagy az időjárási körülmények nem voltak megfelelők.

Az újonnan épülő űridőjárási központok a napszelet (a Napból kibocsátott töltött részecskéket) és a napáramlást (koncentrált napfény), valamint a koronakidobódásokat (a Nap felső rétegéből kilövellő nagy plazma- és mágneses mezőt) fogják kutatni.

Egy új holdjármű ezeken felül egyesíti majd a történelmi Apolló-holdjárók és a marsjárók legjobb tulajdonságait, lehetővé téve az asztronauták számára, hogy személyesen és távolról is irányítsák azokat.

Az Orion nagyságrendileg 100 kilométerrel a Hold felszíne fölött halad majd el, hetekkel később, a visszatérés során pedig 25 ezer kilométer per órás sebességgel lép be a Föld légkörébe, mielőtt a kaliforniai partoknál becsapódna.

Az űrhajó belsejében és külsején elhelyezett kamerák a küldetés során képeket és videókat fognak megosztani.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a hajó hosszabb ideig lesz az űrben anélkül, hogy dokkolt volna egy űrállomáshoz, mint bármelyik űrhajó a történelemben. Legénység a küldetés második fázisában lép majd az űrhajó fedélzetére: a négyfős legénység tagjait egyelőre nem nevezték meg, de ezt a szakaszt 2024-re tűzték ki. A körülbelül nyolc-tíz napig tartó úton az űrhajósok a Földre való visszatérés előtt egy Hold körüli repülést hajtanak végre.

A küldetés harmadik részében aztán Holdra is száll majd a legénység, ezt a küldetést 2025-re tervezik. A NASA reméli, hogy a Holdon később bázistábort építenek, és

évente missziókat hajtanak végre,

tesztkörnyezetként használva azt a még ambiciózusabb küldetésekhez, kezdve azzal, hogy embert juttatnak a Marsra.

A Holdon utoljára 1972 decemberében járt ember: most az Orion csak plüssfigurát és bábukat visz magával, de a tervek szerint néhány éven belül ismét ember taposhatja majd a Hold felszínét.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×