eur:
389.5
usd:
363.21
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Mégis Tutanhamon vezethet el Nofertiti sírjához

Tutanhamon sírjának eddig rejtett hieroglifái súlyt adnak annak az elméletnek, miszerint mostohafia sírkamrájából titkos ajtó nyílhat Nofertiti sírjába.

Korábbi eredménytelen vizsgálatok után ezek a hieroglifák adhatnak friss lendületet az elméletnek Nicholas Reeves, a British Museum Egyiptomi Régiségek Osztályának egykori kurátora szerint.

A The Guardian cikke szerint Reeves rájött, hogy azokat a kártusokat, amelyek Tutanhamont ábrázolják, amint fáraó utódja, Aj temeti el, olyan kártusokra festették, amelyek Tutanhamont ábrázolják, amint Nofertitit, a legendás szépséget, Egyiptom királynőjét és Ehnaton király feleségét temeti el.

"Most már ki tudom mutatni, hogy Aj kártusai alatt magának Tutanhamonnak kártusai vannak, ami bizonyítja, hogy az a jelenet eredetileg Tutanhamont ábrázolta, amint elődjét, Nofertitit temeti. Tutanhamon sírjában nem kellett volna ilyen díszítésnek lennie" – fogalmazott az egyiptológus.

Kicserélték Nofetitit Tutanhamonra?

Az északi falon a későbbi kártusokon Aj látható, aki egy szertartásos bárdot tart a kezében, amellyel a múmia szájnyitás-rituáléját végzi, hogy az elhunyt öt érzékszervét helyreállítsa.

"Aj kártusait alaposabban megvizsgálva egy korábbi névnek – Tutanhamonénak – egyértelmű, rejtett nyomaira bukkanunk. Eredeti változatában ez a jelenet Tutanhamont ábrázolta, amint a sír eredeti tulajdonosának, közvetlen elődjének, Nofertitinek a temetési szertartását végzi" – mutatott rá Reeves.

Szerinte a feltételezést megerősítik az alakok arcai:

a jelenleg Ajként megjelölt figura arca pontosan olyan pufók vonásokkal rendelkezik, amilyenekkel Tutanhamont szokták megjeleníteni, a múmia viszont Nofertiti vonásait viseli.

A jelenet úgy kezdhette életét, mint Tutanhamon ábrázolása Nofertiti temetésén.

Száz éve ismert a sír

Howard Carter pontosan egy évszázaddal ezelőtt fedezte fel Tutanhamon sírját. Reeves szerint váratlan halála, amely i. e. 1324-ben 19 évesen, mindössze kilenc évnyi trónviszony után következett be, azt jelentette, hogy sietve kellett eltemetni.

"Tutanhamon halála után újra felnyitották a sírt, kiürítették legkülső termeit, és átalakították, hogy befogadhassa a herceget" – vélekedett Reeves. Szerinte tehát

Tutanhamon a sírkamra külső termeit kapta meg,

Nofertiti pedig a belső, máig ismeretlen részeken nyugszik.

2015-ben Reeves arról beszélt, hogy a Tutanhamon sírjáról készült nagy felbontású felvételeken a festett falak vakolt felületei alatt vonalak látszanak, amelyek feltáratlan ajtónyílásokra utalnak.

"Felfedeztem, hogy a sírkamra falának díszítését megváltoztatták. Tutanhamon sírja mindig is zavarba ejtett minket a furcsa alakja miatt. Nagyon kicsi, és nem olyan, mint amit egy királytól elvárnánk" - sorolt további érveket a teória mellett, melyről könyvben árul el további részleteket.

Ha ember alkotta fal határolja a sírt, annak oka van

"Tutanhamont nem egy magánember kibővített, használaton kívüli sírjában temették el, nagyon úgy néz ki, mintha csupán egy lényegesen nagyobb, királynői sír külső részén belüli betolakodó lett volna... Szokatlan állapotnak tűnhet ez, de valójában az elrendezés korántsem egyedülálló" – fogalmazott a könyvben.

George Ballardot, az épületek és építmények radaros és geofizikai vizsgálatának vezető szakemberét legalább annyira izgatja az új felfedezés, mint amennyire meg van győződve arról, hogy egy hamis fal zárja el a sírkamra egyik bővítményének bejáratát.

"Az eddigi bizonyítékok valóban arra utalnak, hogy a kincstár északi és keleti falát ember alkotta építmény határolja. A kincstár keleti fala valószínűleg természetes kő, amelyet a jelek szerint vágással alakíthattak ki falként. Ha tényleg épített falról van szó, az a Királyok Völgyében, ahol szándék nélkül nem végeznek ilyesmit, biztosan jelent valamit" - vélekedett.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×