eur:
394.96
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Head shot close up young shocked woman looking at mobile phone screen, received bank debt notification. Stunned frustrated lady reading sms with unbelievable news on smartphone, making big eyes.
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Durva mobilos csalásról érkezett riasztás

Átverős appok tömegét fedezték fel az Androidon és az iOS-en, gyorsan érdemes törölni őket.

Habár a céget érő monopolvádakra reagálva az Apple előszeretettel állítja be az App Store alkalmazásboltot 100 százalékos biztonságot nyújtó letöltési forrásként, egy friss eset most (ismét) tanúsítja, hogy ez sajnos közel sincs így – írja a PCWorld.

A HUMAN Satori Threat Intelligence kiberbiztonsági cég ugyanis többtucatnyi csaló alkalmazást fedezett fel, melyek közül 75 az androidos Play Áruházból, 10 pedig az iOS-es App Store-ból leselkedik a mit sem sejtő felhasználókra. Az appok viszont elsősorban nem őket, hanem a hirdetőket károsítják meg, rejtett reklámok megjelenítésével.

Az alkalmazások egy harmadik nagy csaláshullám részét képezik, amit a HUMAN jelentése csak Scylla néven említ. A csalás lényege, hogy az adware-rel fertőzött appok virtuális ablakok (webview-k) segítségével láthatatlan reklámokat indítanak el a háttérben, azt közvetítve a hirdetők felé, hogy rájuk is kattintottunk – olvasható.

A bevételek maximalizálása érdekében az elkövetők hamis azonosítókkal álcázzák az appokat, melyeket így egy jövedelmezőbb szoftveres kategóriaként érzékel a hirdetési rendszer. A HUMAN által felfedezett trükkös appok akár 6000 alkalmazást is imitálhattak és 13 millió letöltést generáltak – írja a portál arra is kitérve, miért vannak kicsit jobb helyzetben az androidosok.

A csalárd alkalmazások teljes lajstroma a HUMAN közleményében olvasható.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×