eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Nem mindennapiak az ilyen jó eredmények a rákterápiában

Ígéretes eredményeket hoztak egy közönséges vírust használó rákterápia első klinikai vizsgálatai: egy páciens teljesen kigyógyult a rákból, míg másoknál csökkent a tumor mérete - írta brit kutatókra hivatkozva a BBC hírportálja.

Az ígéretes kezelés a közönséges herpeszvírus legyengített formáját használja, amelyet úgy módosítottak, hogy megtámadja és elpusztítsa a tumorokat. Bár még további hosszabb távú és szélesebb körű vizsgálatokra van szükség, a kutatók bíznak abban, hogy a felfedezés mentőöv lehet az előrehaladott rákban szenvedők számára.

Az egyik páciens a 39 éves Krzysztof Wojkowski volt, akit 2017-ben diagnosztizáltak nyálmirigyrákkal, amely nem reagált a hagyományos kezelésekre. A férfi rákja a kísérleti terápiának köszönhetően teljesen eltűnt, és immár két éve tünetmentes.

A klinikai vizsgálatokban mintegy 40 páciens vett részt. Egy részük csak az RP2 elnevezésű vírusinjekciót kapta, a többiek esetében egy másik rákellenes gyógyszerrel, a nivolumabbal kombinálták a víruskezelést. Az RP2, amelyet közvetlenül a daganatba juttatnak be, kettős támadást indít: a rákos sejtekbe behatolva szétrobbantja azokat, illetve aktiválja az immunrendszert.

A csak RP2-vel kezelt kilenc betegből háromnál - köztük Wojkowski -

csökkent a daganatok mérete,

a kombinált kezelésben részesülő 30 páciens közül hétnél szintén tapasztaltak pozitív hatásokat.

Kevin Harrington vezető kutató a BBC-nek elmondta: lenyűgöző eredményekkel találkoztak az előrehaladott stádiumban számos ráktípus esetében, beleértve a nyelőcsőrákot és a szemrák egy ritka típusát. Hozzátette: a klinikai tesztelés korai szakaszában nem mindennapiak az ilyen jó eredmények.

Nem ez az első alkalom, hogy a kutatók vírust próbálnak bevetni a rákos sejtek ellen. Néhány évvel korábban az előrehaladott bőrrákra fejlesztettek ki hasonló kezelést. Marianne Baker rákkutató elmondta:

a tudósok körülbelül 100 éve fedezték fel, hogy a vírusok segíthetnek felvenni a harcot a rákkal,

de biztonságos és hatékony hasznosításuk eddig kihívásnak bizonyult.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×