eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Növelhetik a szívbetegség kockázatát a mesterséges édesítők

Lejárt az ideje annak, hogy egészséges és biztonságos cukorpótlóként gondoljunk ezekre egy francia kutatás szerint.

A hozzáadott cukor szerepét egyes krónikus betegségek kialakulásában régóta ismerjük, ami ahhoz vezetett, hogy emberek milliói fogyasztanak naponta mesterséges édesítőszerrel édesebbé varázsolt ételeket és italokat. Ezeknek a szereknek a használatát is egyre kiterjedtebb kutatások vizsgálják, de eddig nem sikerült egységes álláspontra jutni velük kapcsolatban – írja a The Guardian.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulására gyakorolt hatásukkal kapcsolatosan már a korábbi eredmények is hordoztak negatív üzenetet, de a megfigyelésen alapuló kutatások eddig csak az édesített italokra fókuszáltak. Most egy átfogó kohorszvizsgálat adatai azonban megerősítették, hogy

közvetlen kapcsolat állhat fenn a mesterséges édesítőszerek nagyobb mértékű fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata között.

"Eredményeink arra utalnak, hogy ezeket az élelmiszer-adalékanyagokat, amelyeket emberek milliói fogyasztanak naponta, és amelyek több ezer élelmiszerben és italban vannak jelen, nem szabad a cukor egészséges és biztonságos alternatívájának tekinteni, összhangban több egészségügyi ügynökség jelenlegi álláspontjával" – írták a kutatók a BMJ-ben.

Főként nőket figyeltek meg

A 103 ezer francia felnőtt bevonásával elvégzett vizsgálat eredménye szerint a mesterséges édesítőszerek fogyasztása szív- és érrendszeri, agyi és koszorúér-betegségek emelkedett rizikójával járt, ezért az édesítőszerek fogyasztását olyan rizikófaktornak tekintik, amelyen változtathatunk.

A kutatók a mesterséges édesítőszerek összes megjelenési formáját bevonták kutatásukba az édesítőszeres italoktól kezdve a tejtermékeken át az édesítőtablettákig. A kutatás résztvevőinek átlagéletkora 42 év volt, négyötödük nő volt és édesítőszer-bevitelüket az általuk bevitt élelmiszerek naplózása alapján állapították meg.

A résztvevők 24 órán át feljegyeztek mindent, amit megettek vagy megittak, a márkával együtt. Fél év leforgása alatt három héten át vezették a naplót, két hétköznap egy hétvégi nap bevitelét feljegyezve. 37 százalékuk fogyasztott mesterséges édesítőszereket.

Más édesítők más betegségekre hajlamosíthatnak jobban

A tízéves utánkövetési periódusban 1502 szív- és érrendszeri esemény következett be körükben, közte szívroham, sztrók és angina pectoris. Az édesítőszerek fogyasztása eszek bekövetkezésének esélyét 9 százalékkal emelte. Az agyi érrendszeri eseményekre kiemelten magasabb, 18 százalékkal nagyobb volt azok esélye, akik édesítőszereket fogyasztanak.

Az aszpartámot az agyi érrendszeri események 17 százalékkal megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe, míg az aceszulfám-kálium és a szukralóz a szívkoszorúér-betegség megnövekedett kockázatával.

A kutatás megfigyelésen alapult, így ok-okozati viszonyt nem tud garantálni, illetve egyéb faktorokat sem vesz figyelembe, de figyelmeztetésként érdeme annak eredményeit venni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×