eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
Thermometer Sun 40 Degres. Hot summer day. High Summer temperatures
Nyitókép: batuhan toker/Getty Images

A felmelegedés ösztönzi a gyűlöletbeszédet

Egy kutatás szerint ha komfortzónánkon túl van a hőmérséklet, gyakrabban fordul elő gyűlöletbeszéd az interneten.

Négymilliárd, harminc fokos hőmérséklet fölötti időjárásban megírt Twitter-bejegyzés elemzésével jutottak erre a kutatók: azt találták, az éghajlati övezettől és a társadalmi-gazdasági különbségektől, közte a jövedelemtől és a politikai preferenciáktól függetlenül igaz ez.

Hidegben sem sokkal jobb a helyzet: 12 fok alatt ismét csak emelkedik a gyűlöletbeszéd előfordulása, ahogyan azt a Euronews cikke idézi.

Hidegben és melegben is ugyanaz a jelenség figyelhető meg

A Lancetben bemutatott kutatás azt állapította meg, hogy ha a 12-32 fok közti kényelmi zónán kívül esett a hőmérséklet Amerikában, a helyi twitterezők körében gyakoribb az agresszív online viselkedés. A legideálisabb körülmények a 15-18 fok közti hőmérsékletet jelentik, ekkor születik a legkevesebb ilyen szövegezésű poszt,

30 fok fölött viszont kiugró ezek számának növekedése.

A kutatók szerint ennek aggasztó következményei lehetnek az éghajlatváltozásra nézve, mivel több szélsőséges időjárási esemény és melegebb általános hőmérséklet felé tartunk.

Egy 2021-es kutatás az európaiakat vizsgálta ugyanezen szempontból és hasonló eredményre jutott: 2012-2028 közt született rasszista tweeteket tekintettek át hat különböző országban élő felhasználóktól. Amikor az időjárási adatokkal is összefésülték ezek megjelenésének idejét, azt találták, hogy 5-11 fok közt születik a legkevesebb gyűlölködő bejegyzés - ehhez szoktak hozzá legjobban az emberek. Hidegebb vagy melegebb időben megugrott az agresszív rasszista bejegyzések száma.

Így elemeztek a kutatók

A friss kutatásban a 4 milliárd, 2004-2010 közt keletkezett Twitter-bejegyzés közt 75 millióban találkoztak gyűlöletbeszéddel. Azt elemezték, ezek száma hogyan változott, amikor hűlt vagy éppen melegedett az idő:

kiderült, hogy a meleget kevésbé bírják az internetezők, 12 fok alatt ugyanis 12 százalékkal nőtt a gyűlöletbeszéd megjelenése, meleg időben viszont 22 százalékkal.

A gyűlöletbeszéd meghatározásához az ENSZ által alkotott fogalmat vették alapul: ez alapján a gyűlöletbeszéd a vallás a bőrszín és a származás, valamint az etnikai, a nemzetiségi, a faji hovatartozá, nem szerinti vagy más identitás alapján egy személyre, csoportra utaló, diszkriminatív kifejezések gyűjteménye.

A légkondi sem segít

Anders Levermann, a kutatás társszerzője szerint még a magas jövedelmű területeken is, ahol az emberek esetleg rendelkeznek légkondicionálóval, a rendkívül meleg napokon a gyűlöletbeszéd növekedését tapasztalták.

"Más szóval: van egy határ, amin túl az emberek nem bírnak viselkedni. Tehát valószínűleg vannak határai a szélsőséges hőmérséklethez való alkalmazkodásnak, és ezek alacsonyabbak, mint a mi puszta fiziológiai határaink" - mondta.

A szerzők szerint mivel a szélsőséges hőmérsékletek táplálják az online gyűlöletet, ez aztán kihatással lehet a gyűlölet áldozatainak mentális egészségére.

"Az online gyűlöletbeszéd célpontjának lenni

komoly veszélyt jelent az emberek mentális egészségére.

A pszichológiai szakirodalom szerint az online gyűlölet súlyosbíthatja a mentális egészségi állapotot, különösen a fiatalok és a marginalizált csoportok esetében. Az éghajlatunk védelme a túlzott globális felmelegedéstől a mentális egészségünk szempontjából is kritikus jelentőségű" - mondta Stechemesser.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×