eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Microscopic view of covid-19 omicron variant or B.1.1.529 and letter of omicron in Greek alphabet on red background. 3D rendering.
Nyitókép: Getty Images

Fontos hír az omikronnal korábban fertőzötteknek

A most rohamos ütemben terjedő BA.4 és BA.5 variánsok ellen jelenthet némi védelmet egy korábbi fertőzés - főként, ha az is omikron törzzsel történt.

A két omikron alvariáns törzs minden eddiginél könnyebben kerüli el az immunvédelmet, de a legfrissebb kutatások azt állapították, valamiféle védő hatása azért ezekkel szemben is van a korábbi megbetegedéseknek: az alfa és a béta után létrejött védelem is jelent valamit, de ha másik omikron-változattal történt a megfertőződés, az magasabb szintű védelmet jelent.

A katari adatok alapján végzett kutatás egyik társszerzője, Laith Abu-Raddad azt emelte ki az adatok kapcsán, hogy a különböző úton megszerzett immunitások kombinálódnak egymással, az, hogy ezek pontosan hogyan működnek, nagyon fontos információt jelenthet a járvány jövőjének szempontjából, írja a Nature cikke.

Nagyban eltér a védettség

A kutatók azt találták, hogy az omikront megelőző variánsok is 28, 3 százalékos védelmet tudnak nyújtani újrafertőződés ellen, a tünetes megbetegedések kialakulását pedig 15,1 százalékos hatékonysággal tudják megakadályozni.

Ha viszont omikron variánssal fertőződött meg valaki korábban, 79,7 százalékos lesz a védelem hatékonysága BA.4 és BA.5 fertőzés ellen, valamint 76,1 százalékos tünetes fertőzés ellen.

Kei Sato, a Tokiói Egyetem virológusa az eredményekhez hozzátette, hogy az első és második fertőzés óta eltelt idő torzíthatja az eredményeket: a régebbi variánsok jó ideje velünk vannak, míg az omikron csak 2021 végén jelent meg.

Az sem mindegy, mikor történt a megbetegedés

Alex Sigal, a dél-afrikai Durbanban található Africa Health Research Institute virológusa egyetért.

"Az omikronos újrafertőződések esetében sokkal rövidebb idő telt el a két megbetegedés közt, így az összehasonlítás nem igazán fair" – mondja. Hozzáteszi, hogy a résztvevők oltási státusza nem derül ki az eredményekből, ahogyan az sem, hogy az elsődleges fertőzések az oltás előtt vagy után történtek-e, ami fontos szempont lehet.

Abu-Raddad szerint a kutatás célja az volt, hogy kiderítse: most

kik vannak leginkább kitéve megbetegedés veszélyének,

nem a természetes úton, illetve oltás által szerzett immunitás összehasonlítása volt a céljuk. Elmondása szerint a tanulmány figyelembe vette az oltások hatását is, a kutatók figyelembe vették az oltási státust is.

"Az omikron fertőzésekből származó immunitás valójában bizonyos mértékig védelmet nyújt más omikron alvariánsokkal szemben" – mondja Sigal. Sato viszont arra figyelmeztet, hogy a koronavírus mindenhol ott van és bármikor új törzset hozhat létre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×