eur:
393.33
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: YouTube/SciNews

Már három teherszállító űrhajó "épült be" a kínai űrállomásba – videók

Csatlakozott a harmadikként felbocsátott Tiencsou-4 (Mennyei hajó-4) teherszállító űrhajó kedden a kínai űrállomáshoz, biztosítva a tervek szerint a jövő hónapban érkező legénység ellátását - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A legénység nélküli teherűrhajó pekingi idő szerint 8 óra 54 perckor, számítógépes vezérléssel csatlakozott az űrállomás Tienho (Mennyei harmónia) nevű központi moduljához. A központi elem 2021 áprilisa óta van az űrben.

A teherszállító űrhajót Hosszú menetelés-7 Y5 típusú rakéta segítségével bocsátották fel. A rakéta 1 óra 56 perckor indult útnak, az űrhajó pedig csaknem 10 perccel ezután levált a rakétáról és a tervezett röppályára állt.

Az előzőleg felküldött, Tiencsou-3-as teherszállító űrhajó még április 20-án levált a központi modul hátsó dokkolójáról, és átcsatlakozott az elülső dokkolóhoz, helyet biztosítva ezzel a Tiencsou-4-nek. A Tienhóhoz a két végén csatlakozó teherszállítókkal együtt az űrállomás hosszúkás alakot vett fel, várva az új legénység érkezését. Az űrállomás előző legénysége a múlt hónapban tért vissza a Földre, hat hónap szolgálat után. A három kínai űrhajós, tajkonauta ezzel a kínai űrkutatás történetében az eddigi leghosszabb időt töltötte az űrben.

A Tiencsou-4 fedélzetén, a korábbi teherűrhajókhoz hasonlóan háromféle szállítmány érkezett az űrállomásra: hat hónapra elegendő ellátmány a háromtagú legénységnek, alkatrészek az űrállomás karbantartásához, valamint űrkutatási felszerelések és mintavételhez használt anyagok.

A tervek szerint az űrállomás kiépítését időben befejezik. Ehhez júliusban és októberben laboratóriumoknak helyet biztosító modulokat csatlakoztatnának még az állomás központi eleméhez.

Kína az elmúlt években több milliárd dollárt fektetett abba, hogy az űrkutatás területén felzárkózzon az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Európához. 2019-ben nagy sikert ért el, amikor elsőként juttatott el űrszondát a Holdnak távoli oldalára. Tavaly pedig űrszondát küldött a Marsra is.

A saját űrállomás kiépítése mellett Kína 2030-ig tajkonautákat akar küldeni a Holdra.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×