eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Asian woman using a pressurized cartridge inhaler extended pharynx, Bronchodilator
Nyitókép: catinsyrup/Getty Images

A fertőtlenítőszerek gyerekkori ekcémát és asztmát is okozhatnak

A várandósság alatti fertőtlenítőszer-használat és az ekcéma, valamint az asztma gyakoriságának összefüggésére mutat rá egy tanulmány.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy azok körében, akik munkahelyükön fertőtlenítőszereket használnak, gyakrabban fordul elő asztma és bőrgyulladás – írja a MedicalXpress, a várandósság alatti fertőtlenítőhasználat és a születendő gyermekek egészségének kapcsolatára azonban eddig még kevés tanulmány fókuszált.

A mostani kutatásban 78 915 japán anya-gyermek párost figyeltek meg, hogy kiderítsék, az anya munkahelyi fertőtlenítőszer-használatának lehetett-e hatása allergiás megbetegedés kialakulására a gyermek hároméves kora előtt.

Jelentősen megnő az esély a betegségekre

Az asztma és az ekcéma kialakulásának rizikója jelentősen magasabb volt azoknak a gyermekeknek a körében, akik édesanyja a terhesség alatt heti 1-6 alkalommal használt fertőtlenítőt, mint azoknál, akiknek édesanyja egyáltalán nem használt ilyen készítményt várandóssága idején.

A fertőtlenítőszereknek való szülés előtti kitettség és a fenti allergiás állapotok kialakulásának esélye között expozíciófüggő összefüggés van: a fertőtlenítőszereknek naponta kitett anyák gyermekeinél volt a legmagasabb a diagnózis esélye:

26 százalékkal nagyobb az asztma és 29 százalékkal nagyobb az ekcéma esélye,

mint a fertőtlenítőszereknek soha nem kitett anyák gyermekeinél. Ételallergiákkal nem figyeltek meg összefüggést.

A koronavírus igazán aktuálissá teszi az eredményeket

A tanulmány megfigyeléseken és önbevalláson alapul, a fertőtlenítőszer-használat kapcsán konkrét termékeket nem neveztek meg az anyák. A gyermekek allergiás megbetegedéseiről is az anyák bevallása alapján kaptak képet a kutatók. A szerzők mindazonáltal arra a következtetésre jutottak, hogy a fertőtlenítőszereknek való terhesség alatti kitettség hatással van a gyermekek allergiájára.

"Tekintettel a fertőtlenítőszerek jelenlegi fokozott használatára az új koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében, nagy közegészségügyi jelentőséggel bír annak vizsgálata, hogy a szülés előtti fertőtlenítőszer-expozíció kockázatot jelent-e az allergiás betegségek kialakulása szempontjából" – tették hozzá.

A szerzők több olyan mechanizmust is felvetettek, amely magyarázatot adhat az allergiás megbetegedések megnövekedett kockázatára a gyermekeknél.

Ezek a következők lehetnek:

  • a fertőtlenítőszerek hatással vannak az anya bél- és bőrmikroflórájára, majd a gyermekére,
  • a terhesség alatt egyes kémiai vegyületeknek való kitettség befolyásolja a magzat immunválaszát,
  • a születés utáni expozíció: a gyermekek belélegezték vagy megérintették az anyjuk bőrén lévő fertőtlenítőszer-molekulákat,
  • illetve az is lehetséges, hogy az orvosi fertőtlenítőszereket gyakran használó anyák valószínűleg orvosi szempontból tájékozottabbak és jobban hozzáférnek az egészségügyi ellátáshoz.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×