eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Thumbs down icon on device screen
Nyitókép: SEAN GLADWELL/Getty Images

Szakértő: intő jelként is vehető a Facebook megtorpanása

A hírre a közösségi oldal anyavállalatának részvényei 26 százalékot esetek csütörtök este az amerikai tőzsdén, ezzel 230 milliárd dollárt csökkentve a Meta piaci értékéből.

A Facebook napi aktív felhasználóinak 2 milliárd körüli száma 1 millióval csökkent az előző negyedévi adatokhoz képest – közölte az oldal anyavállalata, a Meta. A cég részvényeinek ára ezután csaknem 20 százalékot zuhant, ami mintegy 200 milliárd dolláros veszteséget jelent a vállalat tőzsdei értékében. De nemcsak a Meta, hanem más közösségi médiaplatformok, így a Snapchat, a Twitter és a Pinterest is meredeken estek a tőzsdén.

Lévai Richárd online marketing szakértő szerint, bár a csökkenés nem hatalmas, és Facebook havi felhasználóinak száma – milliós nagyságrendben – továbbra is nő, a jelenség mégis figyelemre méltó.

„Tehát nem arról van szó, hogy hirtelen tíz- és százmilliók hagyták volna el a platformot”

– fogalmazott. Az intő jel inkább abban figyelhető meg, hogy a Facebook eddig, bár egyre lassabb, de folyamatos növekedést tudott elérni, a jelek szerint most azonban tetőzött, elérve egy olyan platót, aminél mintha már nem lenne tovább – magyarázta Lévai Richard. Meglátása szerint a Facebookot üzemeltető cégben viszont még van potenciál, hiszen ők birtokolják az Instagramot és a WhatsAppot is.

Az online marketing szakértő szerint a csökkenés oka, hogy megváltoztak a felhasználói szokások:

egy bizonyos korosztálynak már kevésbé vonzó a Facebook.

Mark Zuckerberg, valamint a Facebook más vezetői is beszéltek már arról, hogy a versenytársakkal bizony meggyűlik a bajuk, így például a YouTube és a TikTok is nagyon sok felhasználót von el a platformjukról, főként a fiatalabb korosztályból – emlékeztetett.

Érdeklődésünkre azt is megjegyezte: örömteli lenne, ha a csökkenés hátterében az elmúlt időszak adatkezelési botrányai állnának, mert az a felhasználók tudatosságát mutatná, de nem gondolná, hogy ez sokat nyomna a latba. „Aki annyira tudatos, vagy már korábban elhagyta a Facebookot, vagy olyan módon használja az összes platformot, hogy megvédje magát, hiszen a többi oldal sincsen sokkal pozitívabb helyzetben az adatvédelmi és egyéb technikai megoldásokat illetően” – fogalmazott Lévai Richárd. Sőt, a legnagyobb riválisa a fiatalokért folytatott harcban a TikTok, amit szintén számos botrány övezett az elmúlt években.

Nemes Dániel informatikai biztonsági szakértő szerint a csökkenés oka az is lehet, hogy a Facebook egyre több nem valós felhasználót tilt ki. Mint mondta, valamennyi social platformon esetében meglehetősen nagy számban fordulnak elő nem valós felhasználók, illetve effektíve leprogramozott botok (robotok vagyis programok), a Facebook azonban különösen komolyan veszi ezek ellen a harcot, így

elképzelhető, hogy a fenti folyamatokban az is szerepet játszik, hogy tovább mentek a szigorításban.

Lévai Richárd a jövőben nem számít további drasztikus csökkenésre a felhasználók számában, a Facebooknál ugyanis gőzerővel dolgoznak olyan szolgáltatásokon, amilyenekkel visszacsábíthatják a fiatalokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×