eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Scenario 2
Nyitókép: David Ducros/esa.int

Igazi ezermestert küld a csillagok közé az ESA

Az Európai Űrügynökség és a Clean Space nevű kezdeményezés új feladattal bízott meg egy berendezést: odafönt fog szerelgetni, újraindítani és más műholdak pályára állításában segíteni.

A világűrben rengeteg az űrszemét, az egyes darabok pedig komoly veszélyt jelentenek az űrhajósokra, a jelenlegi és a jövőbeli űrmissziókra is. Szakértők hosszabb ideje törik a fejüket, miként lehetne megszabadulni a kockázatos daraboktól, amire az Európai Űrügynökség (ESA) által kidolgozott, e.Deorbitra keresztelt projekt jelenthet most megodlás – írja a Hvg.hu.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint a misszó főszereplőjét eredetileg régi műholdak elvontatására készítették, de a szakértők – az egyre fenyegetőbb űrszemétdarabok miatt – módosítottak a terveken. Így aztán főként más műholdakat fog segíteni, például azzal, hogy ha kell, megjavítja vagy újraindítja őket.

Az űrkutatók „svájci bicskaként” hivatkoznak a fejlesztésre, mert az szerintük tényleg sokféle feladatra alkalmas. Az ESA attól sem zárkózik el, hogy egyfajta őrző szerepet bízzon a műszerre, hogy az vigye arrébb azokat az eszközöket, amiket esetleg űrszemét veszélyeztet. A kutatók szerint az ötlet a nagyobb, hálózatban működő műholdaknál is beválhatna, így védve a drága és fontos objektumokat.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×