INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

RENDKÍVÜLI HÍRADÁS: Meghalt Csollány Szilveszter

koronavírus

rusvai miklós

flurona

gyorsteszt

new flurona covid variant virus

Rusvai Miklós: bárkit elérhet a flurona, sokkal súlyosabb is lehet a betegség

A virológus beszélt arról is, hogy egyes gyorstesztek nem reagálnak az omikron mutáns által okozott fertőzésre.

Az első flurona esetről számolt be Izrael, ami a koronavírus és az influenza ritka kettős fertőzése. Az orvosok a betegséget egy fiatal terhes nőnél diagnosztizálták, de vélhetően nem egyedi esetről van szó. A helyi jelentések szerint a beteg kórházban volt, de enyhék a tünetei. A Neumann Labs bejelentése szerint ők Magyarországon már két esetben diagnosztizálták a két vírus együttes jelenlétét a hozzájuk beérkezett mintákban.

Rusvai Miklós virológus megkeresésünkre elmondta: a flurona elnevezés félrevezető, hiszen szó sincs egy újfajta vírusról, főleg nem egy új mutánsról, hanem csak arról, hogy ugyanabban a páciensben egyidejűleg fertőzést okozott az influenzavírus és a koronavírus. (Az angol nyelvben az influenzára használt flu és a koronavírusra használt corona szóból lett a flurona.)

"A virológiában ez a jelenség ismert, ez a szinergista vagy felerősítő hatás. Nem újdonság, adott esetben

a két vírus együttes fertőzése sokkal súlyosabb betegséggel járhat,

mintha külön-külön fertőzik az embert" – mondta a szakember. Azt is kiemelte, hogy ez nem is jelenti azt, hogy mondjuk egy fluronás már egy ilyen dupla vírussal fertőzheti tovább a környezetét.

"Ez teljesen függetlenül terjed tovább egymástól, hiszen mind a két vírus légzőszervi úton terjed, általában szezonális, csak idő kérdése volt, hogy mikor alakul ki egy végzetes formája. Ez bármelyikünket utolérheti, és ezért is mondjuk, hogy tessék oltatni magunkat a koronavírus ellen, míg főleg a rizikócsoportba tartozó emberek, az idősek, az immunhiányosak, a kismamák lehetőleg mind a két vírus ellen oltassák magukat, hiszen ők fokozottan kitettek mind ezek kártételének" – figyelmeztetett Rusvai Miklós.

Tévedhetnek a gyorstesztek

A virológust megkérdeztük arról, hogy az omikron variáns valóban meg tudja-e kerülni a gyorsteszteket. Válasza szerint az új mutáns a gyorstesztek közül azokat tudja kikerülni, amelyek a tüskefehérje kimutatására vagy a tüskefehérje elleni antitestek kimutatásán alapulnak.

"Jelentősen megváltozott mind az antigén, vagyis a tüskefehérje, mind pedig az antitest, amely a tüskefehérje ellen képződik, és

egyes tesztek emiatt esetleg fals eredményt adnak, de nem mind,

és a PCR-tesztek továbbra is univerzálisak és alkalmazhatók" – jelentette ki a szakember. További, az érintett tesztfajtákat firtató kérdésünkre úgy válaszolt, hogy a drágább gyorstesztek általában nem veszítették el az érzékenységüket, elsősorban az egyszerűbb, olcsóbb gyorstesztek azok, amelyek esetleg nem reagálnak.

Nyitókép: franckreporter/Getty Images

Kapcsolódó hang

Rusvai Miklós: bárkit elérhet a flurona, sokkal súlyosabb is lehet a betegség
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018