eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Omikron a delta ellen: döntő jelentőségű lehet a variánsok harca

Az új variánssal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés az, hogy vajon képes-e letörni a delta dominanciáját.

A Dél-afrikai Köztársaságból és az Egyesült Királyságból áramló adatok alapján egyes kutatók úgy vélik, győzhet az omikron.

"Még korai erről véleményt mondani, de egyre több adat érkezik arra utalva, hogy az omikron, ha nem is mindenhol, de sok helyen megelőzi a deltát" - mondta Jacob Lemieux, aki a Harvard Medical School által vezetett kutatási együttműködésben figyeli a variánsokat. Több tudós ugyanakkor úgy fogalmazott: túl korai még erről beszélni.

Az Egyesült Államokban például úgy gondolják,

két héten belül ki fog derülni, hogy a jelenleg agresszívan terjedő deltát le tudja-e győzni az omikron.

Sok egyéb kritikus kérdés is akad a MedicalXpress cikke szerint, amelyre választ kell még találni: többek között arra, hogy súlyosabb vagy enyhébb megbetegedést okoz-e az omikron, mint a delta, illetve hogy az oltások hatékonyságát mennyire változtatja meg.

Dél-Afrikában már domináns

A terjedés sebességéből a Dél-afrikai Köztársaság máris adatokat szolgáltat: ott már majdnem domináns törzzsé nőtte ki magát az omikron, új hullámot indítva és az egészségügyi rendszer működőképességét is veszélyeztetve. November közepén még kétszáz körüli friss esetet regisztráltak az országban naponta, mostanra ez 16 ezerre növekedett. Gauteng tartományban, ahol a variánst felfedezték,

az esetek több mint 90 százalékát az omikron okozza

már, de a további provinciákban is agresszívan terjed ez a változat.

"A vírus rendkívül gyorsan terjed, sokkal magasabban ível felfelé most az esetek száma, mint korábban. Ez azét lehetséges, mert egy nagyon fertőző vírusról van szó" - mondta Willem Hanekom, az Africa Health Research Institute igazgatója. Hozzátette: az viszont nem mondható ki, hogy az omikron legyőzte a deltát, olyan alacsony volt a fertőzésszám az új variáns megjelenése előtt.

Gyakoribb az újrafertőződés

Ez még nem jósolja meg önmagában, hogy máshol hogyan viselkedik majd az omikron, de a brit adatok is arra mutatnak, hogy nagyon agresszívan terjed. Az jó eséllyel meg fog történni, hogy ahova betette a lábát, ott kitörést okoz.

Hogy ez mit jelenthet a közegészségügy számára, azt még nem tudni. Hanekom szerint a Dél-Afrikából származó korai adatok azt mutatják, hogy az omikronnal való újrafertőződés előfordulási arány sokkal magasabb, mint a korábbi változatok esetében, ami arra utal, hogy a vírus valamilyen mértékben megkerüli az immunitást. Az adatok szerint fiatalabb embereket fertőz meg, főként azokat, akik nem oltottak, a kórházi esetek többsége viszonylag enyhe lefolyású volt.

A szokásos óvintézkedések szükségesek

A világ más részein, vagy a betegek más csoportjainál másképp alakulhatnak a dolgok.

"Nagyon érdekes lesz látni, mi történik, ha több fertőzés fordul elő idősebb felnőtteknél vagy alapbetegségben szenvedőknél" - mondja Matthew Binnicker, a minnesotai Rochesterben található Mayo Klinika klinikai virológiai igazgatója.

Miközben a világ a válaszokra vár, a tudósok azt javasolják, hogy az emberek tegyenek meg mindent, amit csak tudnak annak érdekében, hogy megvédjék magukat.

Oltás, maszkviselés, távolságtartás, kézmosás:

az eszközöket ismerjük, csak használnunk kell őket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×