eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A United Launch Alliance Atlas V rocket with the Lucy spacecraft aboard is seen as it is rolled out of the Vertical Integration Facility to the launch pad at Space Launch Complex 41, Thursday, Oct. 14, 2021, at Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Lucy will be the first spacecraft to study Jupiters Trojan Asteroids. Like the missions namesake – the fossilized human ancestor, Lucy, whose skeleton provided unique insight into humanitys evolution – Lucy will revolutionize our knowledge of planetary origins and the formation of the solar system. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)
Nyitókép: NASA/Bill Ingalls

Elindult a távoli aszteroidákat kutató Lucy űrszonda

2027 augusztusában jut el a Jupiter titokzatos hét trójai kisbolygójához.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) útnak indította a Lucy űrszondát, amely csaknem hat év repülés után éri el a Jupiter bolygót kísérő aszteroidákat, de 6,5 milliárd kilométeres útja során is rekordszámú aszteroidát fog tanulmányozni.

A Lockheed Martin cég által épített, egyenként több mint hét méter átmérőjű napelemekkel felszerelt - napenergiával működő - űrszondát az előzetes terveknek megfelelően közép-európai idő szerint szombat délelőtt 11 óra 34 perckor bocsátották föl a floridai Cape Canaveral Űrállomásról.

A Lucy a tervek szerint 2025 áprilisában a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóöv egyik aszteroidája mellett halad el, 2027 augusztusában pedig eljut a Jupiter titokzatos hét trójai kisbolygójához. A görög mitológia nyomán elnevezett trójai aszteroidák két rajban ugyanazon a pályán keringenek a Nap körül, mint a Jupiter, az egyik csoport a bolygó előtt jár, a másik pedig mögötte.

A 981 millió dollár (305 milliárd forint) összköltségű űrmisszió célja, hogy új információt gyűjtsön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti formálódásáról.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×