eur:
395.6
usd:
364.83
bux:
65576.18
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Kinézték, hol landol a Vipera a Holdon

Két év múlva szállhat le a holdjáró, amelyre fontos feladat vár.

Kiválasztotta rovere leendő leszállóhelyét következő holdmissziójához a Hold déli sarkánál a NASA. A Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, vagyis Viper (Vipera) nevű jármű a Nobile-kráterben fog landolni 2023-ban.

A déli sark közelében lévő kráter a Hold és egy másik égitest összeütközése során keletkezett. Ez az égitest egyik leghidegebb területe, eddig csak a távolból figyelték meg - mondta Lori Glaze, a NASA bolygókutatási részlegének vezetője.

A szakértők remélik, hogy a Vipera megerősíti a közvetlenül a Hold felszíne alatt rejlő fagyott víz létezését,

ehhez a robot fúrásokat fog végezni.

Amennyiben léteznek vízraktárak a Holdon, ezek felhasználhatók lehetnek rakéták üzemanyagának előállításához távoli égitestekre, például a Marsra tartó jövőbeli missziók alkalmával.

A Vipera-misszió célja emellett annak feltárása, honnan származik eredetileg a víz, és hogyan maradt meg évmilliárdokon át.

A golfkocsiméretű Vipera holdjáró 430 kilogramm súlyú és napenergiával fog működni. A marsjárókkal ellentétben a Viperát közvetlenül lehet a Földről irányítani, hiszen a Hold csupán 300 ezer kilométer távolságra van.

A Vipera-misszió része a NASA Artemis programjának, amelynek célja, hogy az asztronauták visszatérjenek a Holdra. Az első, legénységgel együtt érkező holdmissziót 2024-re tervezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×