eur:
393.5
usd:
369
bux:
65677.37
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: ICON/NASA

Ismét Mars-szimulációra lehet jelentkezni a NASA-nál

Az amerikai űrkutatási hivatal arról szeretne gyakorlati információkat, hogy milyen lehet a vörös bolygón élni.

Önként jelentkezőket toboroz a NASA a Crew Health and Performance Exploration Analog misszióhoz. Ez összesen háromszor indul majd, mindegyik egy-egy év hosszú lesz, és hasonlóan a korábbi Analog küldetésekhez, a résztvevők a Földön élnek majd olyan szimulált körülmények között, melyek az űrben, vagy egy más bolygón tapasztalható fizikai, mentális és érzelmi hatásokat gyakorolnak majd rájuk - írta a NASA bejelentése alapján az Index.

Az első teszt 2022 őszén indul, a NASA pedig honlapján jelentette be, hogy várja az önkéntes jelentkezőket (amerikaiakat).

A teszt során marsi körülményeket szimulálnak majd a résztvevőknek a houstoni Lyndon B. Johnson Űrközpontban. Ez a hely a NASA központjai közül az, melynek fő profilja az emberrel végzett űrrepülésre történő felkészítés és az ezzel kapcsolatos kutatás-fejlesztés is. Az űrközpontban végzett szimuláció során a résztvevőknek olyan problémákat kell megoldaniuk, melyek a Holdra és a Marsra repülés során, illetve leszállás után a felszínen felmerülhetnek.

Szimulálnak tudományos kísérleteket, űrsétát, mintagyűjtést, műszaki hibát, a virtuális valóság használatát, késleltetett kommunikációt, szűkös erőforrásokat (energia, élelmiszer) stb.

Az egyéves teszt során egyszerre négyen lesznek majd összezárva.

A szimulált gyakorlatok egy 158 négyzetméteres, 3D-nyomtatott modulokból felépülő létesítményben zajlanak majd, melynek a Mars Dune Alpha nevet adták.

A 2022-ben induló tesztet követően várhatóan 2024-ben és 2025-ben indul majd a második és a harmadik Mars-szimuláció a Johnson Űrközpontban. (Korábban tartottak már hasonló kísérletet Tirolban, Hawaiin és Ománban is.)

(A nyitóképen: a tervezett, 3D nyomtatással készülő bázis látványterve.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×