eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, Comirnaty-vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 15-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Mellékhatások: amerikai adatok több millió 12–17 éves beoltása után

Július 16-ig mintegy kilencmillió 12–17 éves amerikai kapta meg a Pfizer/BioNTech oltását, ez az egyedüli, amelyet addig engedélyeztek az Egyesült Államokban ezen korosztály számára.

A mintegy 9240 jelentett mellékhatás 91 százaléka csekély volt, mint például a fájdalom az oltás helyén - közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Kilenc százalékuk azonban súlyos volt, négy százaléknál alakult ki szívizomgyulladás (myocarditis).

"A helyi és általános reakciók gyakoriak a fiatalok körében a Pfizer-BioNTech oltása, különösen a második adag után, de a súlyos mellékhatások ritkák" – mondta Anne Hause, a CDC járványügyi szakembere, a jelentés vezető szerzője.

A szívizomgyulladást általában vírusfertőzés, mint a Covid-19 okozza, de kiválthatja gyógyszer is.

Jelei és tünetei a mellkasfájdalom, a fáradtság, a nehézlégzés és az abnormális pulzus.

Ennek ellenére a CDC szakemberei hangsúlyozzák az oltás előnyeit a 12 évesek vagy idősebbek körében. Az oltás felvétele jobb, mint a koronavírus-fertőzés. A Covid-19 megelőzését célzó oltás előnyei továbbra is többet nyomnak a latba, mint az oltás utáni esetleges ritka mellékhatások - mondta Anne Hause.

Az oltatlan lányoknál nagyobb a kockázat

A medRxiv tudományos tanulmányok honlapján múlt héten megjelent tanulmány készítői kimutatták, hogy a 12–17 évesek körében

jelentősen nagyobb a kockázata a szívizomgyulladás kialakulásának Covid-19 esetén, mint a koronavírus elleni oltás után.

14 ezer Covid-19-cel diagnosztizált fiatal és hasonló számú mellékhatást jelentő beoltott esetében vizsgálták a szívizomgyulladás arányát. Azt találták, hogy koronavírus fertőzés esetén lányoknál 21-szer, fiúknál hatszor nagyobb volt a szívizomgyulladás kockázata a beoltott fiatalok csoportjához viszonyítva.

"A 12–17 évesek beoltása biztonságosabb választás ezen korcsoport számára, és csökkenti az iskolák bezárásának és a fertőzés átadásának a kockázatát" – mondta Mendel Singe, a tanulmány társszerzője.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×