eur:
392.51
usd:
365.8
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Az asszisztens átadja az oltást végző orvosnak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus elleni vakcináját, mielőtt a második adaggal beoltanak egy nőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2021. június 3-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A delta variáns még feljebb srófolja a nyájimmunitás határát

Eredetileg a 60 százalékos átoltottság is elég lett volna, most már 90-ről beszélnek a szakemberek.

A delta variáns alaposan felnyomja a nyájimmunitás elérésének határát, 80 százalék felett, potenciálisan akár 90 százalékos védettség elérése szükséges hozzá – közölte az ISDA (Diseases Society of America) amerikai tudósokat tömörítő egyesület. Ez a védettségi szint jóval magasabb a korábbi variánsoknál becsült 60-70 százalékos szintnél, a delta variáns ugyanis körülbelül kétszer ragályosabb és ráadásul szignifikánsan veszélyesebb, mint az eredeti vírus – írja a Bloomberg beszámolója alapjén a Portfolio.

A nyájimmunitás akkor alakul ki, ha egy közösség, például egy társadalom bizonyos százaléka oltás vagy korábbi fertőzés révén védettséget szerez a fertőzés ellen, ez már megvédi a közösség többi még védtelen tagját.

Az Egyesült Államokban a lakosság 60 százaléka kapott már legalább egy koronavírus-oltást, és az állampolgárok fele kapott már két oltást, ez 165 millió főt jelent. Ezen kívül 35 milllióan estek át a betegségen az országban a világjárvány során.

Magyarországon az első oltását a lakosság 57 százaléka, másodikat közel 55 százaléka kapta meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×