eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Egészségügyi dolgozó a Johnson and Johnson amerikai vállalat Janssen elnevezésű koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó fiolát tart a kezében a Mississippi állambeli Clarksdale egyik egészségügyi központjában 2021. április 7-én, miután egy idős embert beoltottak.
Nyitókép: MTI/AP/Rogelio V. Solis

Egyre többen akarnak második oltást a Janssen egyadagos vakcinája után

Bár nem ajánlják egyelőre még a delta variáns miatt sem, hogy a Janssen oltásával immunizáltak másik koronavírus elleni oltásból kapjanak plusz adagot a védelem szintjének növelésére, egyre többen vannak olyanok Amerikában, akik ezt az utat választják.

Az elsők közt kapta meg a Janssen oltását Jason Gallagher gyógyszerész klinikai kísérlet keretében novemberben, de az idei nyár és a delta variáns terjedése aggodalommal töltött el őt. A Temple-ben található egyetemen kutató férfit júniusban kezdte elönteni a kétely, főként, mivel utazással kapcsolatos tervei voltak erre a nyárra, végül bár teljesen védettnek számított egy adagnyi Janssen-oltással is, úgy döntött, felvesz egy adag mRNS-vakcinát is. Amint híre ment döntésének, egyre többen keresték meg, és kiderült, rajta kívül sokan cselekedtek ugyanígy.

Jelenleg az USA-ban sem javasolják senkinek a Janssen vakcinájával oltottak közül sem egy újabb adag, eltérő oltás felvételét, de akadnak olyan egészségügyi dolgozók, akik hozzá hasonlóan szembemennek a jelenlegi szabályozással. Angela Rasmussen, a Georgetown-i Egyetem virológusa júniusban twittelt arról, hogy mRNS-oltást kért a Janssen vakcináját követően annak érdekében, hogy a delta variáns ellen védett legyen. Vin Gupta, a Washingtoni Egyetem professzora saját pácienseinek ugyanezt ajánlotta. A gyártó továbbra is azt vallja, hogy

egyetlen adaggal is teljesen védettnek számít mindenki a vakcinából,

mellyel az USA-ban 13,2 millió embert oltottak be.

Ellentmondó adatok

A CNN-nek nyilatkozó egészségügyi szakértők szerint az emberek érdeklődése egy esetleges extra adag irányába a delta variáns terjedésével párhuzamosan nőtt meg, illetve azután, hogy a New York-i Egyetem kutatása kiderítette: a Janssen oltásával immunizáltak esetében növelhet a védelmen egy adag mRNS-vakcina. Ez a kutatás ugyanakkor szakértői ellenőrzésen nem ment át, valamint nem a valóságban zajló kísérlet, hanem vérminták elemzése adta az alapját. Eredménye, miszerint egy adag vakcina nyújtotta védelmet a vírus kikerülhet, ugyanakkor ellentétes azzal, amit a gyártó Johnson & Johnson közölt oltásáról, miszerint az

nyolc havi védelmet biztosan ad a variánsokkal szemben is.

John Zaia, a kaliforniai City of Hope génterápiás központjának igazgatója szerint ezt a védelmet a kórházban kezelt koronavírusos betegekkel kapcsolatos jelenlegi adatok bizonyítják: épp ezért ő nem javasol további adagot.

"Még nem tudunk olyanról, aki az Egyesült Államokban azután került volna kórházba, hogy a Janssen vakcináját kapta volna meg. Azt hiszem, ez sokat elárul" - mondta Zaia.

Kárt valószínűleg nem okoz

Amesh Adalja, a Johns Hopkins Központ vezető kutatója szintén nem javasolja másféle oltás beadását. Szerinte az adatok nem támasztják alá annak szükségességét: az oltás azt nyújtja, amit el is várunk tőle, megelőzi a súlyos betegségeket, a kórházi kezelés szükségességét és a halálozást. Paul Offit, a philadelphiai Vaccine Education Center igazgatója egyetért ezzel, kiválónak tartja a vakcinát.

Amerikában jelenleg

ki kell cseleznie a rendszert annak, aki a Janssen oltása után másik vakcinát szeretne:

mivel országos szintű vakcinanyilvántartás nincsen, másik államban beadatható az oltás. Jelenleg arról sincsen adat, hogy ártana egy második adag oltás a Janssen vakcináját követően. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája szerint sokan gondolkozhatnak úgy az orvosok közül, hogy mivel bajt valószínűleg nem csinál, ha betegük kap még egy adag oltást, viszont ettől mind a ketten jobban érzik magukat, megadják ennek lehetőségét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×