INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

mangán

elektronika

nemesfém

Áttörés: megalkották az elektronikai eszközök ritka alapanyagának helyettesét

Áttörés: megalkották az elektronikai eszközök ritka alapanyagának helyettesét

Infostart / MTI

Csaknem egymilliószor gyakrabban fordul elő a Földön, olcsóbb, erősebb és kevésbé mérgező, mint az irídium vagy a ruténium.

Kifejlesztették az elektronikai felhasználású nemesfémek olcsóbb, erősebb és kevésbé mérgező, mangánalapú alternatíváját a Bázeli Egyetem kutatói.

Az okostelefonok képernyői és a napelemek gyakran olyan ritka és ezért drága nemesfémeket tartalmaznak, mint az irídium vagy a ruténium.

Az irídium, amelyet az OLED-ekben (szerves fénykibocsátó diódákban) vetnek be,

ritkább, mint az arany és a platina.

A ruténium, melyet napelemekben használnak, a legritkább stabil elemek egyike. Nem elég, hogy ritkaságuk miatt nagyon drágák, ezek a fémek sok vegyületben mérgezőek is.

A Bázeli Egyetem kutatóinak, Oliver Wengernek és Patrick Herrnek először sikerült létrehozniuk olyan világító mangánkomplexet, melyben fénnyel való besugárzás hatására ugyanolyan reakciók játszódnak le, mint a ruténium- vagy irídium-vegyületekben.

Komplexnek hívják azokat a vegyületeket, amelyekben koordinatív kötéssel ligandumok kapcsolódnak a középpontban lévő atomhoz, ionhoz.

A tudósok eredményeikről a Nature Chemistry című tudományos lapban számoltak be.

A mangán előnye, hogy a földkéregben 900 ezerszer gyakrabban fordul elő, mint az irídium, lényegesen kevésbé mérgező és jóval olcsóbb is.

Korábban senkinek sem sikerült mangánnal olyan molekuláris komplexet létrehozni, amely szobahőmérsékleten oldatban világít, és speciális reakciós tulajdonságokkal rendelkezik – mondta Wenger.

A következőkben a tudós és munkatársai az új mangánkomplex fénytulajdonságait fogja fejleszteni és a napelemekhez használatos félvezető anyagokra rögzíteni.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018