eur:
371.25
usd:
344.94
bux:
47212.02
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Pixabay

Áttörés: megalkották az elektronikai eszközök ritka alapanyagának helyettesét

Csaknem egymilliószor gyakrabban fordul elő a Földön, olcsóbb, erősebb és kevésbé mérgező, mint az irídium vagy a ruténium.

Kifejlesztették az elektronikai felhasználású nemesfémek olcsóbb, erősebb és kevésbé mérgező, mangánalapú alternatíváját a Bázeli Egyetem kutatói.

Az okostelefonok képernyői és a napelemek gyakran olyan ritka és ezért drága nemesfémeket tartalmaznak, mint az irídium vagy a ruténium.

Az irídium, amelyet az OLED-ekben (szerves fénykibocsátó diódákban) vetnek be,

ritkább, mint az arany és a platina.

A ruténium, melyet napelemekben használnak, a legritkább stabil elemek egyike. Nem elég, hogy ritkaságuk miatt nagyon drágák, ezek a fémek sok vegyületben mérgezőek is.

A Bázeli Egyetem kutatóinak, Oliver Wengernek és Patrick Herrnek először sikerült létrehozniuk olyan világító mangánkomplexet, melyben fénnyel való besugárzás hatására ugyanolyan reakciók játszódnak le, mint a ruténium- vagy irídium-vegyületekben.

Komplexnek hívják azokat a vegyületeket, amelyekben koordinatív kötéssel ligandumok kapcsolódnak a középpontban lévő atomhoz, ionhoz.

A tudósok eredményeikről a Nature Chemistry című tudományos lapban számoltak be.

A mangán előnye, hogy a földkéregben 900 ezerszer gyakrabban fordul elő, mint az irídium, lényegesen kevésbé mérgező és jóval olcsóbb is.

Korábban senkinek sem sikerült mangánnal olyan molekuláris komplexet létrehozni, amely szobahőmérsékleten oldatban világít, és speciális reakciós tulajdonságokkal rendelkezik – mondta Wenger.

A következőkben a tudós és munkatársai az új mangánkomplex fénytulajdonságait fogja fejleszteni és a napelemekhez használatos félvezető anyagokra rögzíteni.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Ismét orosz területet ért támadás, új feladatot kap a Wagner csoport – Háborús híreink pénteken

Ismét orosz területet ért támadás, új feladatot kap a Wagner csoport – Háborús híreink pénteken

Az ukránbarát Orosz Önkéntes Hadtest és a Szabad Oroszország Légió ismét behatolhatott Oroszország Belgorodi területére. Moszkva állítása szerint visszaverték a támadást, egy videó szerint viszont a milicisták orosz tüzérségi eszközöket semmisítettek meg. A határ menti orosz települések – elsősorban Sebekino városa – napok óta tüzérségi támadás alatt állnak, de csütörtökön robbanás rázta meg a terület székhelyét, Belgorod városát is. Egyelőre visszavonul a frontvonalról a Wagner csoport és pihennek a zsoldosok, feltöltik tartalékaikat, ezután „valószínűleg Oroszország területén belül” folytatódik majd a harc – mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére. Európai vezetők Moldovában tartottak találkozót, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette hazája NATO-csatlakozását. Annalena Baerbock német és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azonban azt mondta, háborúban álló országnak nem szabad NATO-tagságot adni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×