eur:
395.52
usd:
364.8
bux:
65566.65
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Áttörés: megalkották az elektronikai eszközök ritka alapanyagának helyettesét

Csaknem egymilliószor gyakrabban fordul elő a Földön, olcsóbb, erősebb és kevésbé mérgező, mint az irídium vagy a ruténium.

Kifejlesztették az elektronikai felhasználású nemesfémek olcsóbb, erősebb és kevésbé mérgező, mangánalapú alternatíváját a Bázeli Egyetem kutatói.

Az okostelefonok képernyői és a napelemek gyakran olyan ritka és ezért drága nemesfémeket tartalmaznak, mint az irídium vagy a ruténium.

Az irídium, amelyet az OLED-ekben (szerves fénykibocsátó diódákban) vetnek be,

ritkább, mint az arany és a platina.

A ruténium, melyet napelemekben használnak, a legritkább stabil elemek egyike. Nem elég, hogy ritkaságuk miatt nagyon drágák, ezek a fémek sok vegyületben mérgezőek is.

A Bázeli Egyetem kutatóinak, Oliver Wengernek és Patrick Herrnek először sikerült létrehozniuk olyan világító mangánkomplexet, melyben fénnyel való besugárzás hatására ugyanolyan reakciók játszódnak le, mint a ruténium- vagy irídium-vegyületekben.

Komplexnek hívják azokat a vegyületeket, amelyekben koordinatív kötéssel ligandumok kapcsolódnak a középpontban lévő atomhoz, ionhoz.

A tudósok eredményeikről a Nature Chemistry című tudományos lapban számoltak be.

A mangán előnye, hogy a földkéregben 900 ezerszer gyakrabban fordul elő, mint az irídium, lényegesen kevésbé mérgező és jóval olcsóbb is.

Korábban senkinek sem sikerült mangánnal olyan molekuláris komplexet létrehozni, amely szobahőmérsékleten oldatban világít, és speciális reakciós tulajdonságokkal rendelkezik – mondta Wenger.

A következőkben a tudós és munkatársai az új mangánkomplex fénytulajdonságait fogja fejleszteni és a napelemekhez használatos félvezető anyagokra rögzíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×