eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (sárga). A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH

Erőteljesebben "robban" a szervezetben a delta variáns

Két tanulmány is alátámasztja a delta variáns veszélyességét - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A ENSZ egészségügyi szervezetének adatai szerint az először Indiában azonosított delta variáns jelenleg 124 országban van jelen, 13-mal több országban, mint az előző héten.

A két - tudományos alapon még nem megerősített - tanulmány Kínában, illetve Kanadában készült.

A kínaiak olyan személyeket vizsgáltak meg, akik delta variánssal fertőzött személlyel történt érintkezés után karanténban voltak. A vizsgált személyeknél a PCR-teszt már négy nap után pozitív volt, míg a korábbi változatoknál csak hat nap után mutatta ki a fertőzöttséget.

Az első pozitív tesztnél 1200-szer magasabb volt a vírus mennyisége, mint a korábbi esetekben.

A WHO szerint ebből arra lehet következtetni, hogy ez az aggasztó variáns sokkal gyorsabban szaporodik, és jóval virulensebb a fertőzés korai szakaszában.

A szintén a SARS-CoV-2 nevű vírus delta variánsát vizsgáló kanadai kutatás szerint az egészségügyi kockázatok is jóval magasabbak, mint a korábbi variánsok esetében.

A kórházi kezelésre szorulás veszélye mintegy 120 százalékkal, az intenzív osztályon való ellátásé körülbelül 287 százalékkal, a halálozás kockázata pedig 137 százalékkal magasabb,

mint a korábbi változatok esetében.

A július 18-val zárult héten a koronavírussal fertőzöttek száma tizenkétszeresével mintegy 3,8 millióra nőtt. A legnagyobb növekedést Indonéziában (44 százalék) és Nagy-Britanniában (akár 41 százalék) jelentették.

A WHO a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedését négy okra vezeti vissza:

  • az új, erősen fertőző variánsokra,
  • a koronavírus-világjárvány elleni védőintézkedések enyhítésére,
  • a társadalmi érintkezések megszaporodására, továbbá
  • a szegény és gazdag országok között méltánytalanul elosztott védőoltások miatt az oltásban nem részesülők magas számára.

A múlt héten a hivatalos statisztikák szerint 57 ezer fertőzött halt bele a Covid-19-betegségbe. A WHO azonban rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy sem a fertőzöttek, sem a halálesetek teljes számát nem közlik. Előzőleg két hónapon át csökkentek a heti halálozási statisztikát.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×